sobota, 17 stycznia 2015

Dżem pomidorowy z sezamem i Zaalouk z bakłażana - marokańskiej kuchni ciąg dalszy

Zaalouk, rodzaj pasty z pieczonego bakłażana i dżem pomidorowy to przede wszystkim dodatki do głównego dania, mięsnego i warzywnego, ale najlepsze są na jeszcze ciepłym, prosto z pieca marokańskim pieczywie. Pieczywem zajmę się w jednym z kolejnych wpisów.
Zarówno zaalouk jak i dżem najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby smaki mogły się przegryźć przez noc w chłodnym miejscu. Moje nie miały okazji się przegryźć, zostały pochłonięte natychmiast po zrobieniu.


Dżem pomidorowy z sezamem




Skladniki:

dla 6-8 osób, jako dodatek do dania głównego

1.8kg pomidorów, najlepiej podłużnych ( śliwkowatych )
2 duże łyżki oliwy
3 duże łyżki miodu, najlepiej akacjowego albo z koniczyny
około 1 łyżeczki cynamonu mielonego
sól i pieprz
2 łyżeczki wody pomarańczowej
2 -3 łyżeczki nasion sezamu


Jak zrobiłam:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam pomidory ( moje były duże i okrągłe, przekroiłam je na połówki i ułożyłam miąższem do dołu ) i piekłam je w piekarniku rozgrzanym do 230'C przez około 1 godzinę, aż lekko przypaliły się na wierzchu. Wystudziłam.
Obrałam ze skórki, usunęłam większość pestek i posiekałam nożem ( nie używajcie blendera, nie chodzi o zrobienie papki ).
Na dużej patelni rozgrzałam bardzo dobrze oliwę, smażyłam kilkanaście minut, aż pomidory oddały wodę i zaczęły lekko się przypalać. Dodałam miód, cynamon, sól i pieprz do smaku. Smażyłam jeszcze przez chwilę, żeby smaki się połączyły, mieszając przez cały czas. Wystudziłam. Dodałam wodę pomarańczową i jeszcze trochę doprawiłam. Tuż przed podaniem przełożyłam do miski, udekorowałam sezamem.



   




Zaalouk z bakłażana

6 - 8 osób, jako dodatek do głównego dania





Składniki:

2 średnie bakłażany - około 350g
80ml oliwy virgin
450g pomidorów z puszki, bez skórki
szczypta cukru
1 duża łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego ( najlepiej marokańskiego ) mielonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
sól
2 duże łyżki świeżej kolendry, posiekanej
około 3 łyżki soku z cytryny


Jak zrobiłam:

Bakłażany przekroiłam na pół, ułożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 220'C, aż były miękkie i przypieczone z wierzchu, przez około 30 minut.Jeszcze gorące obrałam ze skóry i położyłam na sicie. Zostawiłam, żeby wyciekł z nich ciemny sok. 
Kiedy bakłażany ociekały, rozgrzałam oliwę na patelni, dodałam pomidory z puszki, cukier i pozostałe przyprawy, poza sokiem z cytryny i kolendrą, całość smażyłam przez około 20 minut.
Bakłażana posiekałam nożem i wrzuciłam na patelnię, wymieszałam i smażyłam całość, mieszając, przez około 15 minut, aż zaalouk był gęsty, ale jeszcze soczysty. 
Przełożyłam do miski, dodałam sok z cytryny i kolendrę, doprawiłam solą i pieprzem. 
Najlepiej przykryć miskę folią i zostawić na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne. 


1 komentarz:

  1. ten dżem to bardzo ciekawy pomysł, z chęcią bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń