Przepis na pyszne i szybkie ciasteczka migdałowe pochodzi z cookingchanneltv. Włączyłam je na stałe do mojego repertuaru ciast i ciasteczek, są wyjątkowe, maślano - migdałowo kruche, z tą niesamowitą kroplą karmelu po środku.
Składniki:
2/3 kubka miękkiego masła
2/3 kubka cukru
1/2 kubka mielonych migdałów
1 jajko lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 kubki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka, lekko ubite
1 kubek migdałów w płatkach
karmel:
1/2 kubka cukru białego
1/4 kubka cukru brązowego
1/4 kubka złotego syropu - Golden Syrup ( można kupić w Marks&Spencer )
2 łyżki masła, pokrojonego w kostki
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli morskiej w płatkach
Jak zrobiłam:
1. Mikserem ubiłam masło i cukier na puszystą masę, przez około 3 minuty. Dodałam mielone migdały i ubite jajko, ubijałam na niskich obrotach. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam drewnianą łyżką.
2. Z ciasta uformowałam kuli o średnicy około 2cm i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę posmarowałam ubitym białkiem i obtoczyłam w płatkach migdałów. Kciukiem delikatnie zrobiłam dziurkę w każdej kulce.
Blaszkę przykryłam folią i włożyłam do lodówki na około 30 minut.
3. Piekłam w 180'C przez 16-20 minut, aż wierzchy ciasteczek były rumiane. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i zostawiłam ciasteczka do wystudzenia. Zrobiłam karmel.
karmel:
Wymieszałam cukier biały, brązowy i złoty syrop w rondlu. Podgrzałam do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy masa osiągnęła 115'C ( nie miałam termometru, pozwoliłam masie bulgotać przez chwilę ), wmieszałam masło, śmietanę i mleko w proszku. Trzeba uważać, masa jest bardzo gorąca. Dodałam wanilię, wymieszałam, zostawiłam do wystygnięcia na 15 minut.
Do dziurki w każdym ciastku nałożyłam karmel. Karmel zastygnie po około godzinie. Ciastka posypałam solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz