To przepis Chefa Gerard Yaxley, po raz pierwszy podany przez Gourmet Traveller. Ciasto miłości można nadal zjeść w wielu kawiarniach, chociażby u Ottolenghi w Londynie, w Notting Hill, a teraz czas żeby zrobiło karierę na naszym rodzimym gruncie, bo smakoszy u nas nie brakuje.
Podstawowy składnik ciasta to mielone migdały i jogurt grecki. Ciasto jest doskonale wilgotne, o ciekawym smaku będącego kompozycją słodkiego, migdałowego i lekko kwaśnego, a przyprawionego nutą gałki muszkatołowej. Do wykonania go nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu, właściwie wystarczy miska i widelec, przygotowanie jest szybkie, a pieczenie trwa zaledwie trochę ponad pół godziny. Zakochałam się w cieście miłości.
Składniki:
360g mielonych migdałów
220g brązowego cukru
120g miękkiego masła
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka soli
250g jogurtu greckiego
1 łyżka gałki muszkatołowej
45g pistacji, grubo posiekanych
Jak zrobiłam:
forma - torownica 26cm
1. Wymieszałam migdały, cukier, sól i masło, roztarłam palcami, aż masa przypominała kruszonkę. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Połowę masy wyłożyłam na spód formy, wygniotłam łyżką twardą warstwę.
2. Do pozostałej połowy dodałam lekko ubite jajka, jogurt i gałkę muszkatołową, bardzo dobrze wymieszałam drewnianą łyżką, aż masa była kremowa. Wylałam na spód.
3. Posiekanymi pistacjami obsypałam brzeg ciasta. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam ciasto przez 30-35 minut, aż było złociste.
Ciasto podaje się z łyżką jogurtu greckiego.
mielone migdały i pistacje... to ciasto na pewno smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuńNo ja też chyba je wypróbuję Maju. Już mam na nie wielką ochotę, jak patrzę na te foty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń