Przypomniałam sobie o tej włoskiej potrawie przy okazji moich ostatnich warsztatów w Spot z kuchni włoskiej. Wszyscy byli zachwyceni tym prostym daniem. Jest rzeczywiście mało wymagające, a przy tym dietetyczne i doskonałe w smaku. Można do niego podać świeże pieczywo, francuską bagietkę, ciabattę czy zwykły świeży chleb, a także prostą letnią sałatę i bardzo lekka cukinia z tuńczykiem staje się kompletnym daniem.
Składniki:
na 5-6 porcji
5 średnich cukinii
200g tuńczyka z puszki
3 jajka
100g startego parmezanu
2 ząbki czosnku, posiekane
pęczek pietruszki, posiekanej
oliwa z oliwek
100ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
100g bułki tartej*
* Ilość bułki tartej można trochę zmniejszyć, jeżeli chcecie ograniczyć kaloryczność tego dania.
Jak zrobiłam:
1. Umytą cukinię przekroiłam wzdłuż ( razem z ogonkami - ładnie wyglądają ). Wydrążyłam miąższ i bardzo dobrze go posiekałam.
2. Wymieszałam miąższ z odsączonym i rozdrobnionym przy pomocy widelca tuńczykiem, jajkami ( surowymi ), połową ( 50g ) bułki tartej, posiekanym czosnkiem, posiekaną pietruszką i 2 łyżkami oliwy virgin. Cukinie napełniłam masą. Wierzch posypałam bułką tartą i drobno startym parmezanem.
3. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą i polałam białym winem. Ułożyłam w nim połówki cukinii napełnione farszem tuńczykowym. Piekłam w 180'C przez około 40 minut, aż wierzch był rumiany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz