Tym razem doprowadziłam mój projekt do końca, poszukałam, pokombinowałam i jest.
Przepis na cały sezon owocowy, szybki, niezobowiązujący jeżeli chodzi o składniki, mąka, masło, mleko, jajka i owoce.
Składniki:
na blaszkę 20 x 20cm
na kruszonkę:
45g mąki pszennej
65g cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
60g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
na ciasto:
130g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
60g masła o temperaturze pokojowej
100g cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
80ml mleka
480g owoców - truskawek, jagód
Jak zrobiłam:
kruszonka:
W dużej misce wymieszałam mąkę, cukier i cynamon. Dodałam masło i rozcierając i ugniatając palcami zrobiłam masę o konsystencji kruszonki. Odstawiłam.
Owoce umyłam i pokroiłam na ćwiartki.
ciasto:
W osobnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W trzeciej już misce ubiłam mikserem masło na puszystą masę, dodałam cukier, ubijałam, potem jajko i ekstrakt waniliowy, ubijałam, aż wszystkie składniki się połączyły bardzo dokładnie. Mąkę dodałam do masy z masła w trzech porcjach, na przemian z mlekiem, mieszając już tylko łyżką, nie za dokładnie, tylko tak, żeby składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównałam wierzch, ułożyłam truskawki, posypałam kruszonką. Piekłam w 180'C przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka wkłuwanego w środek ciasta i do momentu, kiedy brzegi ciasta zaczęły lekko odstawać od blaszki. Przed podaniem wystudziłam do temperatury pokojowej.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze, a jednocześnie obłędnie pyszne :)
OdpowiedzUsuń