Ciasto cynamonowe jest łatwe i szybkie, do tego lekkie jak pianka. Cynamon daje i aromat i piękny kolor temu wypiekowi, dodatkowo, przyprawa komponuje się świetnie ze smakiem śliwek
Poszukując inspiracji śliwkowych trafiłam na blog wypiekibeaty.com.pl. Przepis jest bardzo dobry, zdecydowanie godny polecenia.
Składniki:
na blaszkę 24x24cm ( ja użyłam naczynia żaroodpornego )
125g mąki pszennej
125g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
200g golden syrup ( kupiłam w Marks&Spencer ) - można zastąpić sztucznym miodem
2 łyżki miodu naturalnego
125g masła
125g cukru brązowego
2 duże jajka
240ml mleka
350g śliwek, umytych i podzielonych na połówki
Jak zrobiłam:
1. Oba rodzaje mąki wymieszałam z proszkiem, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
2. W średnim garnku podgrzałam golden syrup z miodem i masłem, aż się rozpuściły. Dodałam cukier i mieszałam, aż się rozpuścił.
3. Jajka wymieszałam bardzo dobrze z mlekiem.
4. Do mąki wlałam masę miodowo - maślaną, wymieszałam, a potem jajka z mlekiem, dobrze wymieszałam całość łyżką.
5. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto wylałam do formy ( jest całkowicie płynne, nie przejmujcie się tym, upiecze się doskonale na lekkie piankowe ciasto ). Na wierzchu ułożyłam połówki śliwek, wierzchem do góry. Posypałam mielonymi migdałami.
6. Piekłam w 180'C przez 35 minut, a potem przykryłam folią aluminiową i piekłam przez kolejnych 15 minut, do suchego patyczka.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam ciasto w środku na kilka minut.
Przed podaniem lekko oprószyłam cukrem pudrem, ale ten etap można pominąć.
wygląda pysznie i przypomina czymś clafouti tylko zamiast czereśni śliwki :)
OdpowiedzUsuń