wtorek, 3 maja 2016

placki z mąki żytniej z rabarbarem i papryką

Nic nie działa na mnie bardziej relaksująco niż pieczenie, oprócz biegania, oczywiście. I obojętne czy są to ciasta, bułeczki czy ciasteczka. Podobnie lubię smażenie placuszków czy naleśników.
Kiedy tak mnie ta chęć dopadnie, wpadam do kuchni, zaglądam do lodówki, przeglądam zapasy i smażę albo piekę z tego, co mam. A właśnie miałam mąkę żytnią chlebową, której lubię używać wcale nie do pieczenia chleba, lubię ją w ciastach, plackach, spodach do tart. Podstawę już miałam, a z dodatków wybrałam sezonowy rabarbar, który na wytrawnie spisuje się znakomicie, i paprykę, żeby dodać całości ostrości.
Smażenie na maśle klarowanym podnosi jakość potraw, bo masło zostawia w nich swój delikatny smak i podkreśla ich świeżość. Placki można jeść same, z odrobiną roztopionego masła klarowanego i posypane siekaną natką pietruszki, z kleksem jogurtu, albo jako dodatek, z keftami wołowymi czy jagnięcymi, albo z czym dusza zapragnie i jeszcze z kleksem jogurtu, ten zawsze idealnie pasuje do mąki żytniej i mięsa.









Składniki:
na 10 placków

1 - 1 1/3 kubka* mąki żytniej chlebowej
1 jajko duże albo 2 mniejsze
1/3 kubka mleka rozcieńczonego odrobiną wody
sól, papryka ostra w proszku, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego ( kuminu ) w proszku
1 łyżka miodu
1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
1/4 papryki zielonej, pokrojonej w kostkę
1/3 kubka 0.3 - 0.5 cm kawałków rabarbaru
1/2 dużej cebuli, startej
natka pietruszki, posiekana

3-4 łyżki masła klarowanego - do smażenia

*kubek = 250ml









Jak zrobić:

Mąkę wymieszaj z solą, papryką w proszku i kminem. Jajka  rozbełtaj z mlekiem i wodą, dodaj do mieszaniny miód, wymieszaj. Płynne składniki wlej do suchych i połącz łyżką. Jeżeli masa jest za gęsta można trochę rozcieńczyć wodą, jeżeli odwrotnie, dodać więcej mąki. Odstaw na 10 - 15 minut, żeby składniki dobrze się połączyły. Na końcu wsyp kawałki papryki, i rabarbaru, potem natki pietruszki, wymieszaj. Dodaj startą cebulę, jeszcze raz wymieszaj, ostatecznie dopraw solą i papryką.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, nakładaj zgrabne placki na patelnię, po 3-4 na jeden raz i smaż, aż będą złociste, po 2-3 minuty z każdej strony ( czas zależy od grubości placka ).
Podawaj natychmiast, prosto z patelni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz