Ta sałatka to już tradycyjnie przebój warsztatów z kuchni włoskiej w wersji 2, a że dzisiaj Dzień Szpinaku, postanowiłam ją przypomnieć.
Kompozycja, szpinak, świeże, najlepiej słodkie letnie truskawki, orzechy i miodowo makowy dressing.... wyjątkowa, i moja ulubiona. Trudno zdecydować, czy ta sałatka jest bardziej deserowa, czy stanowi do mięsa czy makaronu, spróbujcie i sami zdecydujcie.Do tego, jest wdzięczna, szybka i bardzo łatwa, no i pachnie i smakuje słońcem, latem, a składniki do jej przyrządzenia też nie są wymagające, warto ją wypróbować.
Składniki:
· około 500g młodego szpinaku, najlepiej baby, umytego, bez ogonków; można użyć innych rodzajów szpinaku, można też dodać inne rodzaje sałaty, ja dodałam
· 250g truskawek, pokrojonych w grube plasterki
Dressing:
· 3 – 4 duże łyżki miodu
· ½ kubka oliwy virgin
· 1 łyżka maku
· 2 łyżki sezamu
· ¼ kubka octu z białego wina
· szczypta soli
· 1 łyżeczka chilli
· 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kilkanaście orzechów pekan, lekko uprażone na suchej patelni
garść migdałów blanszowanych w słupkach – opcjonalnie
Jak zrobić:
Jak zrobić:
W miseczce wymieszaj składniki dressingu. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Umyte i osuszone liście szpinaku i sałaty włóż do dużej miski, dodaj plasterki truskawek.
Wlej wychłodzony dressing i całość delikatnie przerzuć, najlepiej przy pomocy dwóch widelców tak, żeby składniki pokryły się sosem. Na końcu dodaj grubo połamane orzechy pekan i ewentualnie migdały.
Przed podaniem dobrze jest sałatę schłodzić przez przynajmniej 10 minut.
Zjadłabym całą misę <3
OdpowiedzUsuńJadłabym, oj jadłabym, ze względu na składniki, a zwłaszcza truskawki.
OdpowiedzUsuń