niedziela, 10 marca 2019

tarta cytrynowa

Oglądałam sobie telewizję śniadaniową, wiem, to już nie po raz pierwszy o niej piszę, ale mój rozkład dnia i praca wieczorami pozwala mi na leniwe poranki, a wracając, w studio gotował Michał Korkosz, który gotował z użyciem cytryny. To chyba jedyny owoc, który lubię tak bez żadnego ale. Zupełnie nie jestem owocowa, jestem za to bardzo warzywna, nie ma warzywa, którego nie lubię, a owoce mogą dla mnie nie istnieć, no może tylko jako dodatki do potraw.
Z cytryną jest inaczej. Codziennie rano piję szklankę wody z sokiem z cytryny, sok dodaję do gotowania warzyw, mięsa, do ciast i deserów. W lodówce zawsze muszę mieć ich zapas.
Potrawy Michała Korkosza z cytryną okazały się bardzo udane, większość już przerobiłam, teraz kolej na tartę cytrynową. Lekka, odpowiednio kwaśno słodka, smak palonego masła w kruchym spodzie dobrze łączy się z całością. I do tego, tarta pięknie się prezentuje.
























składniki:

na formę o średnicy 23cm z ruchomym dnem

spód na palonym maśle:

200g mąki pszennej TYP 500
50g cukru pudru
1 łyżeczka soli
160g masła


krem cytrynowy:

1 cytryna
sok z 3 dużych cytryn
200g cukru
2 jajka
3 żółtka
40g mąki pszennej
duża szczypta soli

jak zrobić:

zacznij od przygotowania cytryny; umyj ją i sparz, pokrój w cieniutkie plasterki ( mi wyszły trochę za grube ). Wydobądź z nich pestki. W misce wymieszaj sok wyciśnięty z trzech cytryn z cukrem, włóż do niego plasterki cytryny i zostaw najlepiej na kilka godzin, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na godzinę. Im dłużej cytryna będzie się macerować, tym będzie bardziej miękka i delikatna.

Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą. W rondelku rozpuść masło, a potem dalej je gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż lekko zbrązowieje i będzie pachnieć orzechami.Wlej je do mąki, wymieszaj drewnianą łyżką aż ciasto będzie zupełnie gładkie. 
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylep dokładnie spód i boki ciastem, najwygodniej palcami, bo ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Włóż formę do zamrażarki na 15 minut, aż będzie zupełnie twarde, piecz w dobrze rozgrzanym do 180' piekarniku przez około 15 - 20 minut, aż będzie lekko złociste.
W czasie kiedy spód się piecze przygotuj krem: wymieszaj mikserem jajka z żółtkami i mąką, dodaj sok cytrynowy, plasterki cytryny wyjmij na talerzyk. Płynne zupełnie nadzienie wylej na podpieczony spód, na wierzchu ułóż plasterki cytryny, te z talerzyka. Ostrożnie bo nadzienie jest płynne, przenieś formę do piekarnika, piecz przez około 20 - 25 minut, aż nadzienie się zetnie i będzie lekko złociste na wierzchu. Chwilę poczekaj, żeby tarta przestygła i podawaj, najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz