sobota, 1 czerwca 2019

crumble w warzywami

Nie ma chyba nikogo, kto nie lubi słodkiego crumble z owocami. To najłatwiejszy, najmniej skomplikowany, a jednocześnie najlepszy deser.
A dzisiaj wpadłam na pomysł wykorzystania tego samego pomysłu z użyciem warzyw, czyli warzywa pod kruszonką. Żeby całość była jeszcze lepsza, choć z pewnością bardziej kaloryczna, przykryłam warzywa warstwą beszamelu, którą posypałam parmezanem i kawałkami kruszonki.
Warzywa można zmieniać dowolnie, ja wykorzystałam te, które akurat miałam, czyli por, kalafior, ziemniaki, dymkę, seler naciowy, botwinkę, też zwykłą cebulę i czosnek. Reszta to dobre doprawienie, dobry smak beszamelu i kruszonka z orzechami. Niestety, zdjęcia nie są w stanie oddać smaku crumble, jest rewelacyjny. Doskonały sposób na warzywa, wszystkie, i na ciekawe, urozmaicone letnie posiłki.




















składniki:

na średniej wielkości owalne naczynie żaroodporne o długości 28-30cm

1 średni kalafior
1 pęczek botwinki, buraki i liście, umyte i pokrojone na kawałki
pęczek cebuli dymki
1 laska selera naciowego
2 duże ząbki czosnku
6-7 małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plasterki
oliwa do smażenia

beszamel:

50g mąki
50g masła
500ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

parmezan do posypania

kruszonka

50g masła
100g mąki pszennej eko
sól
2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich - opcjonalnie




jak zrobić:

zagotuj osoloną wodę w garnku, gotuj kalafior przez 3-4 minuty, musi zostać jeszcze twardy. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, krótko podsmaż plasterki ziemniaka, kawałki buraków i liście, pokrojony seler naciowy, cebulkę pokrojoną w plasterki, na końcu dodaj posiekany czosnek, wymieszaj, smaż jeszcze przez 1 minutę, dopraw solą i pieprzem. 
Przygotuj beszamel: w małym garnku roztop masło, dodaj mąkę, wymieszaj, stopniowo wlewaj letnie mleko, ciągle mieszając, uważaj, żeby nie było grudek, podgrzewaj i mieszaj aż zacznie bulgotać i gęstnieć, Zdejmij z ognia, dopraw solą i gałką.
Przygotuj kruszonkę: zagnieć składniki w grube kawałki.
Całość:
wyłóż warzywa na spód naczynia nasmarowanego masłem, na nich ułóż różyczki podgotowanego kalafiora, wyłóż na całej powierzchni beszamel, posyp parmezanem, a potem kruszonką.
Piecz w 180' przez 35-40 minut, aż wierzch będzie mocno złocisty. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz