Przygotowanie Banoffee jest banalnie proste, polega na układaniu warstw, bez pieczenia, jest też szybkie, deser wymaga jednak wychłodzenia, najlepiej przez 2-3 godziny. Truskawki to opcjonalny dodatek, można je pominąć, można też zastąpić je borówkami czy malinami. W tradycyjnym Banoffee wierzch posypuje się kakao, ja użyłam gorzkiej czekolady, bardzo ją lubię w połączeniu z mascarpone.
Składniki:
na małą, około 18cm tortownicę
180g dobrych ciasteczek owsianych
około 80g masła roztopionego i lekko przestudzonego
puszka masy krówkowej albo kajmakowej, ja używam gotowej
2 banany, pokrojone w plasterki
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny, do skropienia warstwy bananów
truskawki - opcjonalnie - do dekoracji
250g serka mascarpone
1ooml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki kakao albo startej gorzkiej czekolady do posypania wierzchu
Jak zrobić:
1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiażdż przy pomocy wałka albo blendera na proszek. Wymieszaj je z roztopionym masłem, masą wylep spód i częściowo brzeg tortownicy. Wstaw na 10 minut do zamrażalnika, żeby spód dokładnie stwardniał.
2. Masę krówkową rozprowadź na wychłodzonym spodzie; jeżeli jest za twarda, możesz ją lekko podgrzać, będzie bardziej płynna. Plasterki bananów ułóż na warstwie krówkowej, skrop je lekko sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
3. Ubij śmietanę, żeby była gęsta. Dodaj mascarpone, cukier puder i esencję waniliową, wymieszaj delikatnie ale dokładnie. Wyłóż na warstwie bananów. Posyp kakao - przez sitko, albo startą czekoladą. Wierzch udekoruj owocami.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała. Dopiero po tym czasie można kroić bez obawy, że deser spłynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz