niedziela, 2 czerwca 2019

gnocchi z masłem pokrzywowym

Ziemniaki to warzywo doskonałe, które daje mnóstwo możliwości, ale przecież my Polacy doskonale umiemy z nich korzystać, gotujemy je na mnóstwo sposobów. Włosi też je doceniają, a gnocchi ziemniaczane, sztandarowe danie włoskie, nie mają sobie równych. Gnocchi najczęściej Włosi podają po przystawce, jako primo piatto, zamiast makaronu, ale mogą być podane jako secondo piatto, danie główne, wtedy porcje są trochę większe.
Gnocchi to rodzaj klusek ziemniaczanych, bardzo delikatnych i rozpływających się w ustach. I są takie, pod warunkiem, że przestrzegamy zasad ich wykonania. Łatwo je bowiem zepsuć, wtedy wyjdą za twarde, gumowate albo wodniste. 
Do gnocchi można zrobić mnóstwo różnych sosów, maślanych, ale również mięsnych czy pomidorowych. Teraz, kiedy mamy czas świeżych i delikatnych wiosennych ziół, zrobiłam sos z masła z pokrzywą, gnocchi posypałam parmezanem i orzeszkami pinii, wspaniałe świeże i lekkie danie. Jestem pewna, że ziemniaki macie w kuchni, pokrzywę znajdziecie wszędzie, a więc, do dzieła!



























składniki:

dla 4-6 osób

4 średnie ziemniaki, umyte
1 1/2 kubka mąki, plus więcej do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 jajko, lekko rozbełtane

masło
garść liści pokrzywy
szczypta soli
orzeszki pinii

świeżo starty parmezan
świeżo zmielony pieprz






jak zrobić:

ugotuj ziemniaki w łupinach, aż będą zupełnie miękkie. Odcedź, obierz, kiedy troszkę przestygną, na tyle, że można je wziąć do ręki,  przeciśnij przez praskę do ziemniaków i zostaw do całkowitego wystygnięcia, na co najmniej 20 minut.
Dodaj jajko do ziemniaków, mąkę wymieszaj z solą i powoli wsypuj do ziemniaków, mieszaj ręką, aż połączysz w grudkowatą masę. Teraz wyłóż na blat wysypany mąką, wyrób delikatnie na gładkie lekko klejące ciasto, ale nie za długo, około 30 sekund do minuty, inaczej będą za twarde. Odłóż je na bok, przykryte czystą ściereczką.
Dwie duże blaszki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysyp mąką. Oderwij od ciasta kawałek wielkości cytryny, uformuj wałeczek o średnicy około 1.8-2cm, ostrym nożem potnij na kwadratowe kawałki, tej samej długości co średnica. Układaj w jednej warstwie na blaszkach tak, żeby się nie dotykały, posypuj mąką, blat i gnocchi.
Możesz zrobić na nich rowki kulając wzdłuż widelca, albo specjalnej deseczki, możesz ten etap pominąć. Rowki są jednak doskonałe, bo zbierają sos.
Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia, a potem 1-2 minuty. 

Na patelni roztop masło, chwilkę je podgrzewaj, aż zacznie pachnieć orzechami, dodaj trochę soli i garść liści pokrzywy. Wrzuć gnocchi i obtocz w maśle, podawaj posypane parmezanem, orzeszkami pinii i świeżo mielonym pieprzem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz