sobota, 29 czerwca 2019

tarta z sernikiem z mascarpone i ricotty, z chałwą kakaową

To był taki sernik na szybko, z nagłej konieczności i potrzeby - nie był niczego słodkiego do kawy, i zastanawiałam się, czy w ogóle dzielić się tym przepisem. Ciasto smakowało wszystkim poczęstowanym i obdarowanym tak bardzo, że szkoda by było, żeby inni nie mogli się nim zainspirować. Zdjęcia musiałam robić szybko, ratować, co się dało, stąd takie robocze.
To taka tarta - sernik, czyli sernik na kruchym spodzie. Spód zrobiłam według przepisu Michela Roux, szefa restauracji The Waterside Inn, niekwestionowanego autorytetu kulinarnego, autora wielu książek kulinarnych, też tej, z której pochodzi przepis, czyli "Ciasta". To książka, która przedstawia wszystkie klasyczne ciasta w przystępny sposób, jednocześnie pokazuje, że pieczenia i robienie ciast jest w zasięgu kucharzy, a jak wiadomo, nie wszyscy kucharze przepadają za robieniem deserów i ciast. Opis wykonania jest zgodny z tym, co podaje Michel Roux, trochę inne jest to wykonanie niż moje wcześniej, ciasto robione tym sposobem wychodzi doskonale.
A nadzienie sernikowe to już wyłącznie moja twórczość, najprostszy i najlepszy chyba sernik. Całość udała się rewelacyjnie, zachęcam do wypróbowania przepisu.



















składniki:

na blaszkę okrągłą o średnicy 26-27cm

spód:

250g mąki
125g masła lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
40ml zimnej wody


nadzienie:

250g sera ricotta
250g serka mascarpone
80g bardzo miękkiego masła
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka starta z 1/2 cytryny
1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 1/3 kubka drobnego cukru
4 jajka, białka i żółtka osobno

warstwa chałwowa:

120g chałwy, waniliowej albo kakaowej
3-4 łyżki śmietany kremówki






jak zrobić:

spód:

usyp kopczyk z mąki, po środku zrób dołek, włóż w niego masło, wsyp cukier, sól, wbij jajko, palcami wymieszaj, powoli zagarniaj mąkę, ugniataj ostrożnie, aż ciasto będzie miało grudkowatą konsystencję, teraz wlej wodę i połącz ją z resztą ciasta. Wyrób na gładką masę, odpychając ciasto od siebie wewnętrzną stroną dłoni, aż ciasto będzie gładkie. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na godzinę.
Po tym czasie, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylep dokładnie spód i brzegi do wysokości 3cm ciastem, nakłuj spód w kilku miejscach i wstaw do zamrażalnika, żeby całkowicie stwardniał.
Rozgrzej piekarnik do 180' i piecz spód przez około 20 minut, aż będzie lekko złocisty. 

chałwa:

rozdrobnij chałwę blenderem, dodaj śmietanę, tyle, żeby po wymieszaniu masa była mokra i można ją było rozprowadzić na spodzie.

nadzienie:

żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą jasną masę, białka ubij na elastyczną ale sztywną pianę. Do żółtek z cukrem dodaj ricottę, mascarpone, dobrze wymieszaj mikserem, dodaj wanilię, startą skórkę i sok z cytryny, wymieszaj, na końcu delikatnie wmieszaj w masę serową ubitą pianę, masa serowa musi być gładka i jednolita. 

całość:

na podpieczony spód wyłóż masę chałwową, a na nią masę serową, wyrównaj wierzch, piecz w piekarniku nagrzanym do 180' przez około 40 minut, aż sernik będzie złocisty. Wyłącz piekarnik, ale ciasto zostaw w środku, aż lekko przestygnie.
Kroić można dopiero po całkowitym wystudzeniu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz