To cudowne letnie ciasto pachnące Francją, Prowansją, pachnące lawendą. Południe Francji to pola fioletowej lawendy, to widok niesamowity, zapach też. Pamiętam cudowne małe sklepiki ulokowane w pobliżu, a często w samym środku pola lawendowego. Sklepiki lawendowe, bo wszystko w nich kojarzyło się z jej zapachem albo kolorem, było mydełko, olejki, obrazki, obrusy i serwetki haftowane, miody i ekstrakty, cudowne. Francuzi uwielbiają rękodzieło, cenią je i są gotowi zapłacić za ręczną robotę dużo, stąd te sklepiki i lawendowe produkty.
W moim ogródku lawenda już przekwitła, nawet ususzyła się. ale wystarczy ruszyć łodyżką, a suche kwiatostany pachną jak świeże. Do ciasta użyłam suchej lawendy, ale jeżeli macie świeżą, będzie jeszcze lepsza.
To ciasto z przepisy Yottama Ottolenghi, a przypomniałam sobie o nim przeglądając facebooka, gdzie trafiłam na post z bloga @kuchennymidrzwiami. Kiedyś już piekłam to ciasto i było świetne, postanowiłam je powtórzyć i znowu okazało się doskonałe. Jest wilgotne, ciasto ma mało mąki, jego główną masą są mielone migdały i orzechy. Lawenda świetnie komponuje się z cytryną, w cieście jest otarta skórka, a w lukrze sok. Cudowny francuski deser, będzie świetny na weekend.
Składniki:
forma okrągła o średnicy 22-24cm
185g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
2 łyżki oleju z orzechów, ja nie miałam, użyłam oliwy
220g cukru
120g mielonych migdałów
120g mielonych orzechów laskowych albo włoskich
90g mąki TYP 500
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
1-2 łyżeczki kwiatków z lawendy, świeżej albo suszonej
500g moreli, umytych i podzielonych na połówki
lukier:
80g cukru pudru
1 łyżka Amaretto
odrobina soku z cytryny
jak zrobić:
ubij mikserem masło z olejem i cukrem na puszystą masę. Dodaj mielone migdały i orzechy, ubij jeszcze raz na jasny krem.
Dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając, dodaj kolejne dopiero jak poprzednie jest dobrze połączone z masą.
Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wanilię, skórkę z cytryny, lawendę i sól, dobrze wymieszaj.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, spód i boki dobrze nasmaruj masłem i wysyp mąką. Gotową masę wyłóż do formy, wyrównaj wierzch. Na wierzchu ułóż połówki moreli, skórką do dołu.
Piecz w 170' przez 60-70 minut, aż wierzch będzie mocno rumiany, a patyczek wkłuty w środek suchy.
Po upieczeniu zostaw ciasto w formie na kilka minut, potem zdejmij obręcz. Po kolejnych kilkunastu minutach przełóż ciasto na kratkę do wystudzenia.
Przygotuj lukier: wszystkie składniki wymieszaj dobrze, aż lukier będzie miał konsystencję śmietany. Polej wierzch ciasta, poczekaj z krojeniem, aż lukier stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz