wtorek, 9 sierpnia 2022

Włoska tarta z kremem z ricotty i czekolady

 To taka tarta, którą można jeść bez końca. Ciasto kruche jest cudownie maślane i kremowe, jego smak zlewa się ze smakiem kremu z ricotty, a ten jest obłędny. Całość niepowtarzalna, niesamowita, i nie jest to tylko moja opinia, taką tartę robimy jako deser na warsztatach z makaronów włoskich. Uwielbiam ten moment, kiedy po wyjęciu tarty z pieca wszyscy zachwycają się jej urodą, bo krucha kratka na wierzchu daje naprawdę dużo, i w smaku i w prezentacji, czy to tarty czy sernika, warto ją robić, chociaż trochę czasu i wysiłku to zabiera. Tarta odpoczywa przez kilkanaście minut, i w końcu zaczynamy ją kroić. Jest jeszcze trochę ciepła i lejąca, czekolada mięciutka, nie ma czasu na całkowite wystudzenie tarty, a przecież chcemy próbować! No i w końcu, każdy dostaje swoją porcję i pierwszy kęs trafia do ust, i to zaskoczenie, że to takie cudowne. Bo tarta wygląda pięknie, ale smak to eksplozja rozkoszy w ustach, każdy kto ją jadł potwierdzi.

Tarta z ricottą jest cudowna, i bardzo się cieszę, że na nią trafiłam, bo odmieniła całkowicie moją opinię o deserach włoskich. Tiramisu to już klasyk, każdy je zna, i większość lubi,  a ja nie przepadam. Dla mnie za mało słodkie, za miękkie, czyli po prostu not my thing, jak to Anglicy mówią. Różnego rodzaju wypieki podobne do babek, a jest ich we Włoszech mnóstwo, też niekoniecznie lubię, zabaione, czyli kogel mogel jest pyszny, ale tu z kolei nie lubię smaku prawie surowych żółtek. Desery włoskie, które uwielbiam, to sycylijskie, cassatta z marcepanem, brioszka z lodami, albo sardyńskie dolci. We Włoszech na kontynencie z pewnością są cudowne słodkości, ale nie trafiłam jeszcze na te moje, poza dzisiejszym. Właśnie zrodził się temat na kolejne warsztaty, będą włoskie pyszności, będę szukać, drążyć, aż znajdę więcej takich cudownych jak dzisiejsza tarta.

Najczęściej kruche ciasto robi się z zimnego masła, tutaj masło powinno być ciepłe, miękkie, i sama nie wiem, czy nie zmienię sposobu robienia kruchego ciasta, ten z miękkim masłem, dużą ilością żółtek i cukrem pudrem jest doskonały.







































Składniki:

na blaszkę do tarty 26-28cm


ciasto:

500g mąki pszennej TYP 500

250g miękkiego masła

200g cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 cytryna – skórka otarta

4 żółtka

 szczypta soli


krem:

500g ricotty

175g cukru

2 żółtka

szczypta cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z ½ pomarańczy

100g gorzkiej czekolady – najlepiej drażetki, a jeżeli będzie to tabliczka czekolady, pokrojona na kawałki


Jak zrobić:

ciasto:

mąkę wymieszaj z solą i cukrem pudrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, masło jest miękkie, więc będą to raczej porcje masła niż kawałki, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny, potem żółtka,  zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut, żeby trochę stwardniało. W tym czasie przygotuj krem.

krem:

ricottę wymieszaj z żółtkami i cukrem, dodaj resztę składników, wymieszaj, możesz to robić mikserem, możesz też, jak ja, wymieszać krem rózgą. Na samym końcu dodaj czekoladę, wmieszaj ją w krem bardzo delikatnie łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 wychłodzonego ciasta rozwałkuj na papierze, najlepiej przez folię spożywczą, przenieś do formy i wylep nim dokładnie spód i brzegi. Wyłóż krem do formy, wyrównaj.

Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkuj na dość cienki placek, najlepiej na papierze do pieczenia i przez folię, potnij nożem na paski o szerokości około 2cm, ułóż je na wierzchu kremu w kratkę. Jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste i trudno paski odkleić od papieru, włóż ciasto razem z papierem do zamrażalnika na kilka minut. Piecz w 180’przez 40 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem. 





1 komentarz:

  1. A to nie jest to samo: http://majaskorupska.blogspot.com/2022/05/crostata-z-nadzieniem-z-ricotty-z.html

    OdpowiedzUsuń