sobota, 20 sierpnia 2022

Rogaliki drożdżowe z makiem

Weekendowe pieczywo może być inne niż to codzienne. Niech będzie odświętne, kojarzące się ze śniadaniem nie wymagającym pośpiechu, czasem, kiedy spokojnie można celebrować jedzenie. Rogaliki drożdżowe to pieczywo, które doskonale smakuje nie tylko na słodko, z konfiturą czy miodem, ja je lubię również na słono, z żółtym serem czy twarożkiem, nawet ze szczypiorkiem.

Moje rogaliki upiekłam jako śniadaniowe, tylko do części zrobiłam nadzienie czekoladowe. Jeżeli macie ochotę na rogaliki z czekoladą to najlepiej zrobić je jak najprościej, wystarczy zawinąć w ciasto kostki czekolady, będzie to najlepsze, najprawdziwsze nadzienie czekoladowe. Można użyć ulubionej czekolady, można też wykorzystać gotowe nadzienie w postaci Nutelli, ulubione nadzienie Włochów, oni kochają Nutellę.

Kiedy myślimy o pieczeniu na weekend, to ważne jest, żeby przepis nie był zbyt skomplikowany i czasochłonny; jeżeli upieczenie takiego pieczywa będzie zbyt dużym wyzwaniem, obawiam się, że po tygodniu pracy trudno będzie zdobyć się na takie poświęcenie, prościej przecież jest kupić gotowe, ale wszyscy wiemy, że domowe wypieki są najlepsze, żadne kupne im nie dorównają. Szczęśliwie, dzisiejsze rogaliki to prosty, szybki i sprawdzony przepis, nie może się nie udać. Pamiętajcie o tym, żeby drożdże były świeże! Bez nich nawet najlepszy przepis nie pomoże.




























Składniki:

na 24 sztuki


600g mąki pszennej typ 480-500 plus 2 łyżki

30g świeżych drożdży

250ml mleka

5 łyżek cukru plus 1 łyżeczka 

duża szczypta soli

130g masła

3 duże jajka

1 jako do posmarowania wierzchu

2 łyżki maku do posypania

100g czekolady opcjonalnie, do nadzienia


jak zrobić:

podgrzej 50ml mleka, przelej do miseczki, wkrusz do niego drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować, na około 15 minut. 

Pozostałe mleko podgrzej w rondelku z masłem pokrojonym na kawałki, mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. 

W misce wymieszaj suche składniki, mąkę, cukier i sól, wlej rozczyn drożdżowy, zacznij delikatnie mieszać. Dodawaj po 1 jajku, mieszaj, na końcu dodaj mleko z masłem, cały czas mieszając ciasto. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut, powinno być gładkie i elastyczne. Ja używam robota do mieszania i wyrabiania ciasta, kiedy dodaję składniki, mieszanie przez cały czas jest włączone. Do mieszania używam haka (końcówki).

Jeżeli wyrabiasz ciasto na blacie przełóż je do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Jeżeli wyrabiasz ciasto w robocie, zostaw je w misie, przykryj ją folią spożywczą i odstaw. 

Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę. Podziel ciasto na 3 części.

Podsyp blat obficie mąką, pierwszą część ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 30cm. Placek podziel na ćwiartki, a potem każdą na pół, otrzymasz 8 trójkątów z każdej 1/3 ciasta. Jeżeli chcesz zrobić mniejsze lub większe rogaliki, możesz odpowiednio dzielić placek na mniej lub więcej trójkątów. 

Jeżeli używasz czekolady, u podstawy każdego z ośmiu trójkątów ułóż 2 kostki czekolady, zawiń je rolując trójkąt aż do wierzchołka. Jeżeli nie robisz nadzienia, roluj samo ciasto od podstawy ku wierzchołkowi, układaj rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. 

Zostaw je do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180'. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki jajkiem rozbełtanym z odrobiną wody, posyp makiem. Piecz przez około 15-18 minut, aż będą mocno złociste.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz