niedziela, 23 października 2022

Orzechowiec z kemem z kaszy manny

Nigdy do teraz nie jadłam ani orzechowca ani miodownika. Ciasta z kremem nie należą do moich ulubionych, ale orzechowiec na zdjęciach wyglądał bardzo zachęcająco. Kiedy pojawiło się w rodzinie zapotrzebowanie na ciasto z kremem, wybór padł na orzechowiec; jak nie teraz to nigdy, pomyślałam. No i zrobiłam. Ciasto jest pyszne, zarówno ciasto, czyli blaty, jak i warstwa chrupiących orzechów na wierzchu. Krem maślany z kaszą manną jest leciutki i bardzo gładki, z delikatną nutą wanilii, świetnie łączy się blatami miodowego ciasta. Po kilku godzinach całe ciasto jest pięknie zespolone, krem gęstnieje dzięki kaszy, można je kroić w idealne kwadraty. 

Nie jest to ciasto, które określiłabym jako łatwe, ale przede wszystkim dlatego, że każdą jego część trzeba zrobić osobno, też upiec osobno, wymaga skupienia w trakcie całego procesu, który jest dość czasochłonny. Jednak efekt jest zdecydowanie wart tego wysiłku, ciasto sprawdzi się przy różnych okazjach, imieninach, urodzinach, też na święta, zachowajcie go, bo wkrótce będziemy szukać przepisów specjalnych, za moment listopad, a potem grudzień, czas pieczenia.

















































Składniki:

na blaszkę 21-22cm x 34-35cm


ciasto na 2 blaty:

500g mąki pszennej typ 480, ja użyłam tortowej

170g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

100g drobnego cukru

3 jajka

3 duże łyżki płynnego miodu

duża szczypta soli

2 łyżeczki sody


krem:

750ml mleka 3,2%

8 dużych łyżek kaszy manny

120g cukru

200g masła miękkiego

100g cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


orzechy:

250g orzechów włoskich łuskanych

70g masła

3 łyżki cukru

4 łyżki miodu


jak zrobić:

zacznij od przygotowania ciasta: do miski wsyp 500g mąki, dodaj szczyptę soli, 100g cukru i 2 łyżeczki sody, wymieszaj suche składniki. Dodaj 170g pokrojonego na kawałki masła, rozetrzyj palcami, aż powstanie gruba kruszonka. Dodaj jajka i miód, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie idealnie równe części. Każdą z nich uformuj w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 min.

Przygotuj krem:

masło ubij mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. W garnku zagotuj mleko, dodaj do niego cukier, dobrze wymieszaj, cały czas mieszając dodaj po jednej łyżce kaszy manny, gotuj kaszkę z mlekiem przez 5 minut, cały czas mieszając, najlepiej rózgą, żeby nie powstały grudki. W mojej kaszce powstały grudki, po ugotowaniu przetarłam ją przez sito. Ugotowaną kaszę wystudź dokładnie. Połącz ją z ubitym masłem, dodając po jednej łyżce ugotowanej kaszy i cały czas miksując masło. Wystudź, po wystudzeniu dodaj ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj. 

Przygotuj orzechy:

do garnuszka włóż 70g masła, 3 łyżki cukru i 4 łyżki miodu, podgrzewaj na małym ogniu, aż masło i cukier się stopią, a całość będzie przypominała gładki karmel. Dodaj posiekane włoskie orzechy, gotuj przez około 2 minuty, wymieszaj tak, żeby dokładnie obtoczyć orzechy w karmelu, odstaw.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ja nie mam blaszki o wymiarach 31-32cm x 34-35cm z obręczą  i ruchomym dnem, użyłam tradycyjnej blaszki. Jeżeli wyłożysz ją papierem, którego boki będą wystawały z blaszki, upieczone spody będziesz mógł wyjąć chwytając papier z obu stron, świeżo upieczony spód jest elastyczny, nie połamie się. Jeden dysk ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na papierze do pieczenia przez folię, w którą było zawinięte ciasto na placek o kształcie prostokąta o wymiarach blaszki. Przenieś go do blaszki, oderwij ciasto z miejsc gdzie jest go za dużo i uzupełnij miejsca, gdzie ciasta brakuje, dokładnie wylep spód. Piecz pierwszy blat w 180' przez 11 minut.

Upieczony spód wyjmij z blaszki chwytając za boki papieru, przenieś go na kratkę, a piekarnika nie wyłączaj. W ten sam sposób przygotuj drugi blat, ten posmaruj-posyp równomiernie orzechami. Piecz w 180' przez 12-13 minut, aż będzie mocno złocisty. Chwyć za boki papier, przenieś blat na kratkę, a...

Całość:

.... pierwszy blat, całkowicie wystudzony, przenieś z powrotem  do blaszki. Wyłóż na niego krem, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Drugi blat zdejmij  kratki, odwróć go i połóż na kratce orzechami do dołu, oderwij papier do pieczenia od spodu, robiąc przewrotkę ostrożnie ułóż go na kremie, orzechami do góry. Delikatnie dociśnij, blaszkę z orzechowcem włóż do lodówki na 1-2 godziny, żeby całość się zespoliła. Teraz możesz kroić i podawać.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz