Jeżeli chcesz szybko upiec coś pysznego, coś do kawy, i nie ma czasu na czekanie aż ciasto wyrośnie czy się wychłodzi, to szarlotka sypana będzie idealnym rozwiązaniem.
Dotychczas zrobiłam to ciasto tylko raz, a było to dawno temu. Zapomniałam jakie to doskonałe ciasto, zarówno po względem przygotowania jak i smaku. Jedyną czynnością, która zabiera trochę czasu i wysiłku jest obranie i starcie jabłek. Nie lubię tego, ale można przeboleć wiedząc, że cała reszta procesu pieczenia szarlotki jest szybka ii bardzo łatwa.
Szarotka jest przepyszna zaraz po upieczeniu; wierzch mocno maślany i chrupiący, środek wilgotny, ale nie rozmoczony. Z czasem ciasto staje się mniej chrupiące, jednolicie wilgotne, niektórzy wolą szarlotkę na tym etapie, ale i taka i taka jest pyszna. Szarlotkę można podawać z lodami albo waniliowym kremem żółtkowym, ja lubię ją bez dodatków, jedynie posypaną cukrem pudrem.
Uwaga: 1 kubek to 250ml
Składniki:
na formę o średnicy 23-25cm
1 kubek mąki pszennej typ 500 albo 480
1 kubek semoliny (może to być kasza manna)
1 kubek cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g bardzo zimnego masła
1.5kg jabłek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
2 łyżeczki kardamonu (można kardamon zastąpić cynamonem, albo zostawić jabłka bez dodatków)
3 łyżki cukru brązowego
kubek = 250ml
jak zrobić:
wymieszaj mąkę z semoliną, solą i cukrem, podziel te masę na trzy równe części.
Przygotuj jabłka: obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj je z kardamonem.
Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj dokładnie masłem.
Na spód formy wysyp jedną z trzech części suchych składników, równo rozprowadź. Na tej warstwie ułóż połowę jabłek, posyp ją połową cukru brązowego. Na jabłka wysyp drugą część suchych składników, a na niej rozłóż równomiernie drugą część jabłek, znowu posyp je cukrem brązowym. Na wierzch wysyp trzecią część suchych składników, wyrównaj. Zimne masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach, rozłóż je na całym wierzchu.
Piekarnik rozgrzej do 180', piecz szarlotkę przez około 60 minut, aż wierzch będzie złocisty, rumiany. Na czas pieczenia postaw formę na blaszce, ponieważ z formy może wypływać sok, trzeba będzie szorować piekarnik, a tego nie lubimy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz