sobota, 13 września 2014

wolno pieczone pomidory z oliwą, świeżą bazylią i owczym serem manchego z La Mancha/ pieczona cukinia i bakłażan z oliwą

Pomidory lubię na wszystkie możliwe sposoby, przede wszystkim świeże, te jadam ze wszystkim i do wszystkiego, także same, lekko posypane solą, pieprzem i skropione oliwą. Moje ukochane, obowiązkowe codziennie caprese cieszy mnie każdego dnia niezmiennie.

Dzisiaj pieczone pomidory, które przyrządzam bardzo często, z różnymi dodatkami. Na wersję z serem manchego znalazłam inspirację u Katie Quinn Davies. Danie łatwe, ale jakże wyszukane, może być podawane samo albo jako dodatek do mięsa czy jajek.







Składniki:

na 4 osoby

4 duże bardzo dojrzałe pomidory, przekrojone na połówki
4 - 6 łyżek oliwy virgin
sól morska, świeżo zmielony pieprz
duża garść liści bazylii
1 kubek sera manchego startego na tarce o dużych oczkach
opieczone pieczywo do podania pomidorów









Jak zrobiłam:

Przekrojone na pół pomidory ułożyłam w żaroodpornych naczyniach. Można użyć mniejszych, dla jednej osoby, albo jednego dużego. 
Piekarnik rozgrzałam do 220'C. 
Pomidory skropiłam oliwą, posypałam solą i pieprzem. Liście bazylii ułożyłam dookoła pomidorów, zanurzając je w oliwie. Naczynia włożyłam do piekarnika i pomidory piekłam przez około 70 minut. Kiedy już były miękkie, wyjęłam naczynia, posypałam pomidory startym serem i włożyłam do piekarnika jeszcze na 10 minut. Piekłam, żeby ser się stopił. Wyjęłam, szybko posypałam świeżą bazylią i jeszcze odrobiną sera i natychmiast podawałam. Do pomidorów pieczonych podałam opieczone pieczywo.



   





W podobnym sposób upiekłam cukinię i bakłażan. Cukinię pokroiłam w plastry, bakłażan w kostkę, skropiłam oliwą, doprawiłam solą i pieprzem. 











Zamiast sera manchego można użyć fety albo mozzarelli. Pieczywo nie jest konieczne, warzywa mogą być daniem samodzielnym albo mogą być podane obok mięs.

1 komentarz:

  1. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń