No i w końcu można kupić dorodne figi za bardzo przyzwoitą cenę. A figi to ciekawy temat kulinarny, jeden z moich ulubionych.
Słodkie figi w kruchym cieście robiłam już wcześniej; połączenie słodkości owoców z brązowym cukrem i cynamonem w towarzystwie maślanego kruchego spodu powoduje, że ciastka rozpływają się w ustach.
Na ostatnich warsztatach w Spot spróbowaliśmy, był to mój pierwszy raz, zrobić figi na wytrawnie, z gorgonzolą i miodem. Udały się wspaniale i wszyscy stwierdziliśmy zgodnie, że to doskonały pomysł na przekąskę czy proste i efektowne danie na imprezę albo przyjęcie.
Dzisiaj na blogu obie wersje, sporo zdjęć i trochę przepisów. Ciasto do obu smaków jest prawie takie samo, różni się tylko dodaniem cukru w wersji słodkiej.
Figi w kruchym cieście z gorgonzolą i miodem
Składniki:
Składniki:
na 8-9 sztuk
ciasto:
315g mąki
1 łyżeczka soli
225g zimnego masła
120ml zimnej wody
nadzienie:
8-9 fig
200g gorgonzoli
2-3 duże łyżki miodu
płynnego
garść orzechów
włoskich grubo posiekanych
oliwa
1 rozbełtane jajko –
do posmarowania przed pieczeniem
Kilka garści rukoli do
podania
dressing:
½ kubka oliwy
szczypta soli
1 ząbek czosnku
1 duża łyżka miodu
1 duża łyżka soku z
cytryny
Jak zrobiłam:
ciasto:
1. Wymieszałam mąkę i sól.
Dodałam masło pokrojone w kawałeczki. Palcami łączyłam, aż przypominało w
konsystencji ziarnka groszku.
2. Dodałam trochę wody - nie całą
podaną ilość, trzeba to robić z wyczuciem - szybko wyrobiłam ciasto.
3. Zawinęłam w folię i włożyłam
do lodówki na godzinę.
dressing:
Wszystkie składniki dressingu
wymieszałam i odstawiłam.
całość:
1. Obcięłam ogonek każdej figi.
Nacięłam je na cztery części do połowy.
2. Ciasto rozwałkowałam na duży
prostokąt takiej wielkości, żeby móc go podzielić na 8-9 kwadratów.
Po środku każdego kwadratu ułożyłam
figi, rozchyliłam ćwiartki górnej części i włożyłam w środek duże kawałki sera.
Polałam ser i wnętrze figi miodem,
skropiłam leciutko oliwą, posypałam posiekanymi orzechami i szybko zamknęłam
koperty ciasta - narożniki kwadratów zebrałam palcami po środku i przykryłam
owoce ciastem zlepiając brzegi wszystkich 4 trójkątów.
3. Wierzch każdego ciastka
posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i figi w
cieście piekłam przez około 40 minut.
Figi podajemy na rukoli polanej
dressingiem.
Figi na słodko z brązowym cukrem i cynamonem
Składniki:
na 9 sztuk
ciasto:
315g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
225g zimnego masła
120ml zimnej wody
nadzienie:
kilka, 5-6 fig
50-60g brązowego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczka cynamonu
kawałek świeżego
imbiru, startego na drobnych oczkach
odrobina gałki
muszkatołowej
1 łyżka zimnego masła
1 rozbełtane jajko do
posmarowania
Jak zrobiłam:
ciasto:
1. Wymieszałam mąkę, cukier i
sól. Dodałam masło pokrojone w kawałeczki. Palcami łączyłam, aż przypominało w
konsystencji ziarnka groszku.
2. Dodałam trochę wody - nie
całą, trzeba to robić z wyczuciem - i szybko wyrobiłam ciasto.
3. Zawinęłam w folię i włożyłam
do lodówki na godzinę.
Całość:
1. Figi podzieliłam na 6 - 8
łódeczek.
2. Pozostałe składniki nadzienia,
za wyjątkiem masła i jajka, wymieszałam.
3. Ciasto rozwałkowałam na duży
prostokąt takiej wielkości, żeby móc go podzielić na 9 kwadratów.
4. Po środku każdego kwadratu
ułożyłam figi, posypałam je cukrem z przyprawami, a na wierzchu położyłam po
kawałku masła.
5. Narożniki kwadratów zebrałam
palcami po środku i przykryłam owoce ciastem zlepiając brzegi wszystkich 4
trójkątów.
6. Wierzch każdego ciastka
posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i figi w
cieście piekłam przez około 40 minut.
Figi z cynamonem... Mhhhh. Chyba pyszne połączenie :) Super blog obserwuję i zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/