Ugotowałam około 300 gramów kaszy, ot tak sobie, bez żadnego szczególnego pomysłu na nią. Kiedy jednak była już gotowa i apetycznie zapachniała orzechami, już wiedziałam, co z niej zrobię. Nie mogłam się jednak zdecydować, czy na słono, czy na słodko, wykorzystałam ją więc w obu wariantach. Swoją drogą najczęściej tak robię, kiedy stoję przed wyborem swetra, czarny czy szary, myślę sobie, a jakby tak oba?
Dzisiaj będzie o tym słonym, czyli plackach z kaszy gryczanej, a następnym razem o makowcu na kaszy gryczanej.
Placki zrobiłam prawie wyłącznie z kaszy. Okazało się, że świetnie można je smażyć, nie przywierają, mają stałą i nie rozpadającą się konsystencję, a smak fantastyczny.
Składniki:
Ilości składników, których użyłam są w miarę precyzyjne, ale nic się nie stanie, jeżeli któregoś będzie trochę mniej czy więcej, najważniejsze jest, żeby uzyskać gęstą, spójną, ale nie za ciężką konsystencję masy.
180-200g kaszy, ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu
1 dość duży burak, starty na tarce o grubych oczkach
1 cebula, starta na grubych oczkach
2 łyżki mąki
1/2 rzadkiego jogurtu naturalnego
2 jajka
sól, pieprz
olej słonecznikowy albo rzepakowy do smażenia
Jak zrobiłam:
Przestudzoną kaszę wymieszałam ze startym burakiem i cebulą. Dodałam jogurt, rozprowadziłam. Wbiłam jajka i wymieszałam dokładnie. Teraz czas na mąkę - u mnie wystarczyły 2 łyżki, żeby ciasto lekko zagęścić i połączyć składniki, ale trzeba jej dodać z wyczuciem, być może trochę więcej, masa nie może być za rzadka.
Doprawiłam solą i pieprzem
Na patelni bardzo dobrze rozgrzałam olej słonecznikowy - nie za dużo, tyle, żeby dobrze natłuścił spód, łyżką formowałam placki i smażyłam z obu stron, 2-3 minuty z każdej.
I to wszystko. Placki podawałam z jogurtem greckim i plasterkami wędzonego łososia. Jutro smażę kolejną porcję.
masz ciekawe pomysły:)
OdpowiedzUsuńdzięki Justyna! lubię eksperymentować w kuchni, czasami jednak zdarzają się porażki, ale nie tym razem!
Usuńwyglądają apetycznie, a to moje smaki!
OdpowiedzUsuńw takim razie polecam przepis Magda!
UsuńKasza gryczana i buraki to doskonałe połączenie, czasami robię, chociaż jeszcze nigdy nie połączyłam tych składników w placki, super!
OdpowiedzUsuńdzięki! połączenie sprawdziło się w plackach doskonale :)
Usuń