Pamiętacie morwę? Nie widuje się jej już często. Nie wierzyłam własnym oczom, kiedy zobaczyłam morwę suszoną na półce ze zdrową żywnością.
Nie jestem weganką, a jednak bardzo lubię tę kuchnię i cieszy mnie eksperymentowanie w kuchni w tym duchu.
Niedawno odkryłam kaszę jaglaną dla wypieków słodkich. Jest doskonałą bazą, która świetnie komponuje się z różnymi smakami i przyprawami; rozgrzewająco łagodna, wręcz balsamicznie działająca na system trawienny, przyjmuje wszystkie dodatki i smaki i tworzy z nimi piękną nową kompozycję.
Dzisiaj kolejny pomysł na deser czy śniadanie, kostka waniliowa z kaszy jaglanej z jabłkiem i suszoną morwą.
Składniki:
500g kaszy jaglanej ugotowanej na miękko
1/2 kubka płatków owsianych
1/3 kubka brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
garść orzechów laskowych, posiekanych na grube kawałki
garść morwy suszonej
1 duże jabłko, obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach
2 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki miodu
Jak zrobiłam:
Kaszę jaglaną opłukałam dokładnie, zalałam zimną wodą i gotowałam, aż była miękka. Ostudziłam. Wymieszałam ze startym jabłkiem, olejem kokosowym i płatkami owsianymi. Dodałam wanilię, sól, cukier, i miód, wymieszałam. Wrzuciłam orzechy i morwę, połączyłam.
Blaszkę 20 x 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.
Piekłam około 40 minut, aż wierzch był brązowy, a konsystencja w miarę stała. Kostka stężeje po wystygnięciu, ale będzie nadal wilgotna.
Deser idealny :) wszystkie składniki uwielbiam
OdpowiedzUsuń..i zdrowy!
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjest pyszny, nie tylko wygląda :)
Usuńpysznie:) poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się ;)
Usuńświetny pomysł! takie 'batony' chętnie bym zabrała ze sobą do szkoły :)
OdpowiedzUsuńbardzo łatwo się je robi, a na lunch do szkoły idealne, podobnie jak te poprzednie z żurawiną :)
Usuń