poniedziałek, 10 listopada 2014

wegański baton jaglano owsiany

Taka teraz u mnie potrzeba, jadania i pieczenia zdrowo. Chyba na przekór temu, że wieczory coraz dłuższe i, mimo ciepłej jesieni, coraz chłodniejsze, no i ochota do podjadania coraz większa.
Postanowiłam te chęci ukrócić, jeść zdrowo i z umiarem, a do tego ćwiczyć i biegać więcej.
No i natychmiast kiedy tak postanowiłam, przyplątało się przeziębienie i wszystkie cudowne plany wzięły w łeb; bieganie zawiesiłam na kilka dni, a co do zdrowego odżywiania, przygotowuję przepisy na 'po chorobie'.
Dzisiaj baton z kaszy jaglanej prawie bez cukru, bez mąki, bez jajek i masła. Lekki i pożywny, baton energetyczny.




Składniki:

550g kaszy jaglanej ugotowanej na dość miękko
1 duży dojrzały banan, rozgnieciony na papkę
1/2 kubka płatków owsianych
1/3 kubka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
garść żurawiny suszonej
garść orzechów włoskich posiekanych
2 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki miodu
70g czekolady gorzkiej posiekanej na grube kawałki





 


Jak zrobilam:

Kaszę jaglaną opłukałam dokładnie, zalałam zimną wodą i gotowałam, aż była miękka. Ostudziłam. Wymieszałam z rozgniecionym bananem, olejem kokosowym i płatkami owsianymi. Dodałam sól, cukier, cynamon i miód, wymieszałam. Wrzuciłam żurawinę, orzechy i czekoladę, połączyłam.
Blaszkę 20x20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.
Piekłam około 40 minut, aż wierzch był brązowy, a konsystencja w miarę stała. Baton stężeje po wystygnięciu, chociaż pozostanie wilgotny.





Baton z kaszy jaglanej świetnie smakuje na śniadanie, można go zabrać ze sobą do pracy albo na rower, ma wygodną do spakowania, a jednocześnie przyjemną w jedzeniu lekko żującą, to żurawina, i chrupiącą, dzięki płatkom i orzechom, konsystencję. Wkrótce baton jaglany ze startym jabłkiem i morwą.

8 komentarzy: