Ciasto:
na 12-14 bułeczek
300g mąki
150ml wody
1 łyżka cukru
10g świeżych drożdży
30g oleju roślinnego
sól
osobno:
100ml oliwy virgin
3 ząbki czosnku drobniutko posiekane
1. Do ciepłej wody dodałam drożdże, cukier i około 60g mąki. Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie dodałam do ciasta resztę mąki, sól, 30g oleju i wyrobiłam ciasto. Ciasto odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Z ciasta zrobiłam 14 kulek, ułożyłam je ciasno na blaszce do pieczenia jedną obok drugiej, tak, że się dotykały. Chodzi o to, żeby wyrastały na wysokość albo długość, a nie na szerokość. Zostawiłam je pod przykryciem na 15 - 20 minut.
4. Piekarnik rozgrzałam do 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam przez około 20 minut.
na 12-14 bułeczek
300g mąki
150ml wody
1 łyżka cukru
10g świeżych drożdży
30g oleju roślinnego
sól
osobno:
100ml oliwy virgin
3 ząbki czosnku drobniutko posiekane
1. Do ciepłej wody dodałam drożdże, cukier i około 60g mąki. Wymieszałam wszystko dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie dodałam do ciasta resztę mąki, sól, 30g oleju i wyrobiłam ciasto. Ciasto odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
3. Z ciasta zrobiłam 14 kulek, ułożyłam je ciasno na blaszce do pieczenia jedną obok drugiej, tak, że się dotykały. Chodzi o to, żeby wyrastały na wysokość albo długość, a nie na szerokość. Zostawiłam je pod przykryciem na 15 - 20 minut.
4. Piekarnik rozgrzałam do 200'C i wstawiłam blaszkę. Piekłam przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz