Menu na Święta Dziękczynienia jest tradycyjne i dość ścisłe. Są dopuszczalne pewne wariacje w obrębie świątecznej karty, ale wszystkie dania kręcą się wokół dyni, kukurydzy i ziemniaków słodkich i zwykłych, a królem stołu jest zdecydowanie indyk, indyk pieczony z nadzieniem albo sam, a wtedy nadzienie stanowi niezależne danie. Do indyka obowiązkowo podaje się sos, najczęściej na bazie żurawiny.
W tym roku poprowadzę warsztaty z okazji Thanksgiving, na których przygotujemy tradycyjne dania, to będzie prawdziwa uczta. Będzie indyk, ciasto z dyni, zupa z kukurydzy i wiele innych dań. W mojej kuchni prace nad potrawami już w pełnym toku.
Przygotowania zaczęłam od końca, od deseru, bo to lubię najbardziej. A ciasto dyniowe ze śmietankową polewą jest rewelacyjne, to nie tylko świąteczny deser ale przede wszystkim doskonała jesienna propozycja.
Składniki:
tortownica 28cm wyłożona papierem do pieczenia
270g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
270g surowej dyni startej na tarce o drobnych oczkach
330g brązowego cukru
4 jaja
330ml oleju słonecznikowego
130g daktyli, posiekanych
130g orzechów włoskich
skórka starta z 1 pomarańczy
polewa
120g serka śmietankowego typu Philadelphia - ja używam 'Twój Smak'
1 i 1/2 kubka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżka masła, rozpuszczonego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
przełożenie
120g mascarpone
1/2 kubka cukru pudru
listki świeżego tymianku ( opcjonalnie )
Jak zrobiłam:
1. Mąkę wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodałam startą dynię, wymieszałam.
2. W drugiej misce ubiłam mikserem cukier z jajkami na białą puszystą masę. Dodałam olej i jeszcze raz ubiłam mikserem.
3. Połączyłam obie masy, mąkę z dynią i jajka z cukrem i olejem i ubiłam dokładnie. Dodałam startą skórkę pomarańczową i wymieszałam mikserem. Wsypałam daktyle i orzechy, wymieszałam całość łyżką.
4. Piekłam w 180'C przez około 60 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudziłam całkowicie.
Mascarpone wymieszałam z cukrem pudrem na gładki krem. Ciasto przekroiłam ostrym dużym nożem na pół, krem rozsmarowałam na spodzie, nałożyłam górną część ciasta i docisnęłam.
Przygotowałam polewę.
Polewa:
Wszystkie składniki, rozpuszczone masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i serek śmietankowy wymieszałam w misce dokładnie mikserem na bardzo gładką, kremową masę. Rozprowadziłam ją dokładnie na wystudzonym cieście. Ozdobiłam daktylami i posypałam tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz