wtorek, 23 lutego 2016

gratin de pomme de terre - pieczone ziemniaki z niebieskim serem i gruszką

Dzisiaj dopiero wtorek, to taki dzień jeszcze bez nadziei na weekend, ale już zdecydowanie lepszy niż poniedziałek.
Nie warto spędzać zbyt dużo czasu w kuchni ani też wydawać za dużo na zakupy, to i tak nie pomoże. Można jednak tanim kosztem zrobić szybki obiad, czasami takie są najlepsze. Posłużyłam się tym co znalazłam w kuchni, czyli ziemniakami, serem pleśniowym, cebulą i gruszką...i jeszcze kawałkiem chorizo, które cudownie wzbogaci każdą potrawę. Tanio i szybko, a wyszło doskonale. Inspirowałam się francuską gratin de pomme de terre, czyli zapiekanką z krojonych surowych ziemniaków. Francuzi nawet ze zwykłych ziemniaków robią dzieło sztuki kulinarnej, zapiekanka jest doskonała.



 







Składniki:

3-4 duże dobre ziemniaki, obrane ze skórki i pokrojone w cieniutkie plasterki
1 świeża gruszka, umyta, z wydrążonym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę
kawałek niebieskiego sera pleśniowego, może być polski Lazur
3-4 łyżki oliwy virgin
kawałek hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki ( można pominąć )
1 średnia cebula czerwona, pokrojona w plasterki
sól, pieprz





Jak zrobiłam:

Żaroodporne naczynie nasmarowałam oliwą. Na spodzie ułożyłam krążki czerwonej cebuli, a na niej plasterki ziemniaków w trzech rzędach tak, żeby na siebie zachodziły. Między nimi poutykałam kawałki chorizo. Całość posypałam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skropiłam oliwą, a wierzch posypałam pokruszonym serem i pokrojoną gruszką. Jeszcze raz lekko skropiłam oliwą i wstawiłam do nagrzanego do 180'C piekarnika. Piekłam przez około 30 - 40 minut, aż ziemniaki były leciutko rumiane i miękkie.
Do zapiekanki wystarczy podać sałatę z dobrym dressingiem i doskonały, tani i szybki obiad gotowy.  

A na zdjęciu poniżej zapiekanka podgrzana następnego dnia, równie dobra jeśli nie lepsza.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz