Dzisiaj proponuję dietetyczną tartę, bardzo lekką, właściwie same warzywa na lekkim kruchym spodzie, to tak czekając na weekend.
Taką tartę można spokojnie zjeść na lunch albo po treningu.
Przygotowanie jest w miarę szybkie i zdecydowanie łatwe.
Składniki:
na blaszkę 27cm
240g ciemnej mąki orkiszowej
140g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
szczypta soli
zimna woda, w miarę potrzeby
3 -4 młode marchewki, oczyszczone i pokrojone w ćwiartki, mniejsze na połówki
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 kalarepa, obrana i pokrojona w cieniutkie plasterki
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
kiełki słonecznika - opcjonalnie
Jak zrobić:
Mąkę z solą wymieszaj z kostkami masła, rozetrzyj palcami tak, żeby przypominała kruszonkę. Teraz dodaj odrobinę wody i szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto; jeżeli trzeba dodaj trochę więcej wody albo mąki. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na placek, najlepiej na papierze do pieczenia przez folię, wylep nim spód formy. Nakłuj w kilku miejscach i włóż do zamrażalnika na 10 minut, żeby całkowicie stwardniało. Podpiecz spód przez 20 minut w 180'C, powinno być lekko złociste.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Na blaszce upiecz obtoczoną w oliwie z miodem i kminem marchewkę, aż będzie lekko al dente, ale jednak upieczona, przez około 30 minut. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim plasterki kalarepy, kalarepa powinna być mięciutka. Dopraw solą i pieprzem.
Na podpieczonym spodzie orkiszowym ułóż plastry kalarepy, posyp je obficie mielonymi orzechami. Na wierzchu ułóż kawałki marchewki, oczywiście w dowolny wzór czy sposób; można ją pokroić drobniej, w mniejsze kawałki, będzie wygodniej jeść. Skrop oliwą na wierzchu i podpiecz przez kilka minut w 180'C, tylko po to, żeby tartę podgrzać. Posyp kiełkami słonecznika, pokrój w trójkąty i natychmiast podawaj.
Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńMaju, a nie była za sucha bez polewy jajowo-śmietanowej?
UsuńOdpowiedziałam Tobie z telefonu i, po raz już kolejny, odpowiedź się nie pojawiła, przepraszam. Co do tego czy za sucha, to jest taka wersja light, dietetyczna, celowo bez masy jajecznej, no i trochę sucha. Oczywiście, można ją dodać :)
Usuń