środa, 4 maja 2016

sernik jaglany z ricotty z rabarbarem i migdałami

Czasami mam ochotę zapomnieć o tym co zdrowe i wskazane i upiec tak jak dawniej, słodko i efektownie, zrobić pyszne, wyrośnięte, dorodne, ociekające słodyczą ciasto. Ale już chyba tak nie potrafię. Czytam i czytam i chyba coraz mniej wiem, tyle tych dietetycznych teorii rozgryzam. Nie wiem jeszcze do końca jak gotować i jak budować najlepszą dietę, szczególnie taką dla uprawiających sport, wiem natomiast czego na pewno nie możemy jeść. Z pewnością trzeba wykluczyć z diety cukier rafinowany i białą oczyszczoną mąkę. Te zmiany w składnikach nie powodują zmiany w jakości ciasta, trochę wpływają na konsystencję i fakturę, i to też nie zawsze. Zdecydowanie natomiast poprawiają dietetyczną i zdrowotną wartość ciast, warto więc zmienić przyzwyczajenia i nie sięgać po białą mąkę i cukier, a w zamian korzystać z dobrych zamienników.
Dzisiejszy sernik to rodzaj tarty, w której dominuje ricotta, a więc nazwałam ją sernikiem.
W miarę łatwy ten sernik, pyszny i dietetyczny, świetny do kawy, a jeszcze lepszy na śniadanie, zamiast płatków owsianych.










  







Składniki:
na formę 27cm

200g kaszy jaglanej, ugotowanej na miękko
100ml mleka
250g sera ricotta
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki miodu płynnego
2 duże jajka albo 3 małe
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 kubka ksylitolu ( cukru brzozowego )
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 średnia laska rabarbaru, pokrojonego w 0.5cm kawałki
kilka łyżek migdałów w płatkach
2-3 łyżki rodzynek






Jak zrobić:

Pokrojony rabarbar zasyp w misce 2 łyżkami ksylitolu, obtocz kawałki w cukrze i odstaw.

Kaszę jaglaną wypłucz, potem przelej wrzącą wodą, żeby straciła gorycz. Zagotuj wodę z odrobiną soli w ilości proporcjonalnie 2 kubki wody na 1 kubek kaszy. Wrzuć przepłukaną kaszę i gotuj około 20 minut, aż wypije całą wodę. Przestudź, dodaj mleko i zblenduj na kremową masę. Dodaj ricottę, teraz możesz ubijać mikserem, wsyp cukier, miód, syrop i sodę oczyszczoną, wymieszaj, dodaj po jednym jajku i dobrze ubij. Masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru, posyp płatkami migdałów i rodzynkami. Piecz około 60 minut w 180'C, aż ciasto będzie lekko złociste na wierzchu a patyczek suchy. Zostaw w formie do wystygnięcia.







8 komentarzy:

  1. W składnikach na ciasto nie ma jajek, a w wykonaniu się już pojawiają?! Ile jajek potrzeba na tę porcję ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam z tymi jajkami, 2 wystarczą, najlepiej 3, jeszcze raz przepraszam :)

      Usuń
  2. Moje wyszło.... Z blachy :) Dodałam dwa jajka, w przepisie faktycznie brakuje informacji ile trzeba ich dodać :) Niestety w związku z wyjściem ciasta z blachy nie mogę stwierdzić czy dobre. Podejmę próbę jeszcze raz, proszę o uzupełnienie liczby jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, jak wyżej, za brak info o jajkach. Powinny być 2 duże albo 3 małe. Mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej :)

      Usuń
    2. Dodałam właśnie dwa, bo tak mi na oko pasowało, no ale niestety stało się jak się stało - nie wyszło :( Pewnie coś jednak nie tak zrobiłam, jak trzeba.

      Usuń
    3. hmm,postanowiłam jeszcze raz wypróbować ten przepis, nie daje mi spokoju, dam znać co i jak. dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja tez dodalam 2 jajka, zrobilam w tortownicy o podanej srednicy ale niestety ciasto w ogole nie wyszlo, mialo zupelnie rzadka konsystencje (ale dodalam tez 2 laski rabarbaru zamiast 1). W smaku jak na dietetyczne ciasto bylo ok, konsystencja w ogole nie do zjedzenia. Rowniez prosilabym o uzupelnienie w przepisie liczby jajek, szkoda, ze zamiast odpowiadac na komentarze czytelnikow ktorzy chca robic Pani przepisy, wstawia Pani nowe posty.. ja juz sie nie zdecyduje na kolejny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak krytyczny komentarz, każdy cenny. Kolejny post wrzuciłam będąc za granicą i z bardzo ograniczonym dostępem do komputera i internetu, stąd zwłoka w odpowiadaniu na komentarze. Trudno mi ustalić z opisu, gdzie był błąd, może kasza jaglana była za rzadka? Jajka już uzupełniłam. Pozdrawiam :)

      Usuń