Dzisiejszy sernik to rodzaj tarty, w której dominuje ricotta, a więc nazwałam ją sernikiem.
W miarę łatwy ten sernik, pyszny i dietetyczny, świetny do kawy, a jeszcze lepszy na śniadanie, zamiast płatków owsianych.
Składniki:
na formę 27cm
200g kaszy jaglanej, ugotowanej na miękko
100ml mleka
250g sera ricotta
3 łyżki syropu z agawy
3 łyżki miodu płynnego
2 duże jajka albo 3 małe
2 duże jajka albo 3 małe
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kubka ksylitolu ( cukru brzozowego )
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 średnia laska rabarbaru, pokrojonego w 0.5cm kawałki
kilka łyżek migdałów w płatkach
2-3 łyżki rodzynek
Jak zrobić:
Pokrojony rabarbar zasyp w misce 2 łyżkami ksylitolu, obtocz kawałki w cukrze i odstaw.
Kaszę jaglaną wypłucz, potem przelej wrzącą wodą, żeby straciła gorycz. Zagotuj wodę z odrobiną soli w ilości proporcjonalnie 2 kubki wody na 1 kubek kaszy. Wrzuć przepłukaną kaszę i gotuj około 20 minut, aż wypije całą wodę. Przestudź, dodaj mleko i zblenduj na kremową masę. Dodaj ricottę, teraz możesz ubijać mikserem, wsyp cukier, miód, syrop i sodę oczyszczoną, wymieszaj, dodaj po jednym jajku i dobrze ubij. Masę wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru, posyp płatkami migdałów i rodzynkami. Piecz około 60 minut w 180'C, aż ciasto będzie lekko złociste na wierzchu a patyczek suchy. Zostaw w formie do wystygnięcia.
W składnikach na ciasto nie ma jajek, a w wykonaniu się już pojawiają?! Ile jajek potrzeba na tę porcję ciasta ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam z tymi jajkami, 2 wystarczą, najlepiej 3, jeszcze raz przepraszam :)
UsuńMoje wyszło.... Z blachy :) Dodałam dwa jajka, w przepisie faktycznie brakuje informacji ile trzeba ich dodać :) Niestety w związku z wyjściem ciasta z blachy nie mogę stwierdzić czy dobre. Podejmę próbę jeszcze raz, proszę o uzupełnienie liczby jajek :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, jak wyżej, za brak info o jajkach. Powinny być 2 duże albo 3 małe. Mam nadzieję, że tym razem będzie lepiej :)
UsuńDodałam właśnie dwa, bo tak mi na oko pasowało, no ale niestety stało się jak się stało - nie wyszło :( Pewnie coś jednak nie tak zrobiłam, jak trzeba.
Usuńhmm,postanowiłam jeszcze raz wypróbować ten przepis, nie daje mi spokoju, dam znać co i jak. dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
UsuńJa tez dodalam 2 jajka, zrobilam w tortownicy o podanej srednicy ale niestety ciasto w ogole nie wyszlo, mialo zupelnie rzadka konsystencje (ale dodalam tez 2 laski rabarbaru zamiast 1). W smaku jak na dietetyczne ciasto bylo ok, konsystencja w ogole nie do zjedzenia. Rowniez prosilabym o uzupelnienie w przepisie liczby jajek, szkoda, ze zamiast odpowiadac na komentarze czytelnikow ktorzy chca robic Pani przepisy, wstawia Pani nowe posty.. ja juz sie nie zdecyduje na kolejny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak krytyczny komentarz, każdy cenny. Kolejny post wrzuciłam będąc za granicą i z bardzo ograniczonym dostępem do komputera i internetu, stąd zwłoka w odpowiadaniu na komentarze. Trudno mi ustalić z opisu, gdzie był błąd, może kasza jaglana była za rzadka? Jajka już uzupełniłam. Pozdrawiam :)
Usuń