Jadalne czy nie, pięknie będą wyglądały na ciemnej czekoladzie. A że one takie delikatne i śliczne i że są dla mnie kwintesencją naturalności, ten placek też jest tak naturalny, jak tylko deser może być. Szybki i łatwy.
Składniki:
blaszka 23x23cm
1 kubek* płatków owsianych
1 1/2 duże dojrzałe banany albo 2 małe, rozgniecione widelcem na papkę
szczypta soli
garść żurawiny suszonej
2 łyżki siemienia lnianego
kilka daktyli, posiekanych
2 - 3 łyżki pestek dyni
garść migdałów ze skórką, posiekanych grubo
2 - 3 łyżki orzechów nerkowca, grubo posiekanych
1 duża łyżka syropu z agawy
3 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki miodu
* kubek = 250ml
2 łyżki śmietany kremówki 30%
90g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
Jak zrobić:
Płatki z solą wymieszaj z bananem, dodaj żurawinę, siemię lniane, posiekane daktyle, połowę pestek dyni, orzechy nerkowca i syrop z agawy. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na 10 - 15 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę do blaszki i ubij ją łyżką. Piecz przez 15 - 17 minut w 180'C, aż brzegi będą lekko złociste. Wyjmij i wystudź.
Pastę tahini wymieszaj dokładnie, najlepiej mikserem, z miodem. Masę wyłóż na letni spód. Zostaw, żeby był całkowicie wystudzony, w tym czasie przygotuj polewę z czekolady.
W rondelku podgrzej kremówkę, żeby wrzała na brzegach. Zestaw z ognia i wsyp połamaną czekoladę. Poczekaj kilka minut, aż całkowicie zmięknie. Wymieszaj na gładką masę. Rozprowadź ją na wystudzonym placku, na warstwie tahini. Posyp pestkami dyni i posiekanymi migdałami. Pokrój w kostki.
Poproszę kawałek, albo dwa...zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie bym poczęstowała..:)
Usuń