poniedziałek, 3 grudnia 2018

bułka drożdżowa z kruszonką

Z nadejściem zimy i długich wieczorów, moje potrzeby kulinarne się zmieniają. Nie lubię określenia "comfort food", ale chyba najlepiej oddaje moc potraw i wypieków, po które chętniej się sięga w tym czasie. Nie starczają już liście sałaty skropione oliwą i kieliszek wina, lubię jedzenie, które swoim aromatem wypełnia cały dom, które daje przyjemne uczucie ciepła i sytości.
Przy okazji, rozczula mnie określanie jedzenia jako "syte", też zauważyliście tę tendencję językową? A jak się ma dzisiejsza bułka drożdżowa do zimowego jedzenia? Po pierwsze, najpierw miałam ochotę na upieczenie ciasta drożdżowego, bo nic nie daje mi takiego odprężenia i nie sprawia takiej przyjemności jak dotykanie i wyrabianie ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe musi być idealne, puszyste, lekkie, ale nie za lekkie, nie okupione godzinami wyczekiwania, bardzo maślane, no i sprawdzone, a te wszystkie warunki niezmiennie spełniają ciasta Liski z White Plate. Przepis pochodzi właśnie z jej bloga, ciasto wyszło tak, jak sobie wymarzyłam, będzie idealnym pieczywem na świąteczne śniadanie. A lubię taką bułkę, chociaż słodka, do wszystkiego, do pasztetu z gęsi też. I zamierzam upiec go tyle, żeby obdarować nim najbliższych.
























składniki:

50g mąki pszennej - zalej 150ml bardzo gorącej wody, dokładnie wymieszaj na gładką kluskę, odstaw do ostudzenia 
350g mąki pszennej
100ml ciepłego mleka
15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
50g cukru
60g miękkiego masła
1 jajko

kruszonka:

1 łyżka masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Wszystkie składniki wymieszaj, krusz palcami, aż uzyskasz grudki kruszonki. Możesz dodać więcej masła albo mąki.

Jajko wymieszane z odrobiną mleka - do posmarowania






Jak zrobić:

zacznij od rozczynu: wymieszaj drożdże ze 100ml mleka, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zacznie pracować.
 Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn, cukier, masło i jajko, wyrób gładkie elastyczne ciasto, wyrabiaj przez dobrych kilkanaście minut, z przerwami. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi objętość.
Formę keksówkę o pojemności około litra, moja miała długość 32-33cm wysmaruj dobrze masłem. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto, posmaruj wierzch jajkiem, posyp kruszonką, przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, żeby ciasto wypełniło formę; można też wstawić do piekarnika nagrzanego do 40' na około 30 minut.
Teraz rozgrzej piekarnik do 180' i piecz bułkę przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wystudź przez kilkanaście minut w formie, potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz