A lubię je wszystkie, pierniki, bez wyjątku, ciemne, jasne, dojrzewające, krajanki i przekładane, jak mój dzisiejszy.
Ten piernik dzisiejszy jest doskonały, wilgotny, aromatyczny, pięknie wyrasta, a przełożenie stanowi świetne urozmaicenie smakowe. Warstwa z kaszy manny i marcepanu jest wyjątkowa w konsystencji i smaku, świetnie komponuje się z morelową o delikatnie alkoholowej nucie. Zrobienie piernika nie jest wymagające, wystarczy zgromadzić składniki i trzymać się przepisu. Do tego, piernik można zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem, ciasto dojrzewa i jest jeszcze bardziej aromatyczne i wilgotne.
składniki:
na formę keksówkę 12 x 25cm ( albo zbliżoną wielkością )
2 kubki mąki orkiszowej jasnej
1 kubek mleka
2 jajka
1 kubek cukru
4 łyżki miodu
130g masła
2 łyżki przyprawy do piernika - użyłam gotowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej - proszku
2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki powideł śliwkowych
warstwa marcepanowa:
3 łyżki kaszy manny - ugotować w 1/2 litra mleka ( zagotować mleko, wsypać kaszę, gotować przez 10-13 min. mieszając, aż zgęstnieje )
3 łyżki cukru
100g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
warstwa morelowa:
10 -12 moreli organicznych, miękkich
brandy
2-3 łyżki mielonych migdałów
3 łyżki cukru pudru
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa:
80ml śmietany kremówki 30%
80g gorzkiej czekolady
Uwaga: kubek = 250ml
jak zrobić:
w rondelku podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia, masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę piernikową i kawę rozpuszczalną, bardzo dobrze wymieszaj. Mieszaninę wystudź, wtedy dodaj powidła śliwkowe i żółtka. Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Dodaj do wystudzonej mieszaniny, wymieszaj mikserem.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszaj w masę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż do niej masę. Piekarnik rozgrzej do 180' i piecz przez około 60 minut, do suchego patyczka.
Upieczony piernik zostaw w formie przez kilkanaście minut, potem przełóż na kratkę i zostaw do wystygnięcia.
Przygotuj masy do przełożenia:
ugotowaną kaszę mannę ubij mikserem z pokrojonym marcepanem, cukrem i esencją waniliową, wystudź całkowicie - powinna być w miarę gęsta.
Morele pokrój w drobne kawałki, zalej brandy tylko tak, żeby je przykryła, nie więcej, odstaw na 20 minut. Lekko odsącz, zblenduj na papkę, dodaj mielone migdały i cukier puder, masa powinna być w miarę gęsta.
Wystudzony piernik przekrój na cztery blaty, wyłóż masę marcepanową na jeden, przykryj drugim, pokryj go masą morelową, przykryj trzecim, ten posmaruj powidłami, przykryj wierzchem piernika, delikatnie dociśnij.
W rondelku podgrzej kremówkę, żeby zawrzała na brzegach, wsyp posiekaną czekoladę, wduś ją w śmietanę, poczekaj 2-3 minuty, wymieszaj na gładką masę. Pokryj nią piernik, możesz posypać płatkami migdałów. Zostaw do następnego dnia zanim zaczniesz kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz