piątek, 21 grudnia 2018

makowiec z kruchą kratką i na kruchym spodzie, i o tym, że sama siebie nie przeskoczę

Tak robię te przepisy, i ciągle poszukuję nowości i urozmaicenia, i coraz bardziej się przekonuję, że doskonałych receptur jest bardzo niewiele, a jak się je już ma, to nie warto ich zmieniać.
Upiekłam sernik i zaproponowałam go rodzinie, a oni mówią, starając się zrobić to delikatnie, a po co kombinujesz jak tamten, wiesz, ten w zeszłym roku, był idealny.... I tak sobie myślę, że już przestaję, bo sama siebie chyba nie przeskoczę. Postanowiłam odświeżyć dawne najlepsze przepisy i je przypomnieć.
Tym chętniej to zrobię, że czas już na pieczenie.
Zaczynam od makowca, tego pełnego maku, właściwie z samym makiem na warstwie kruchej i pod kratką z kruchego ciasta, to ulubione ciasto świąteczne całej rodziny, oczywiście obok sernika.

















składniki:
na blaszkę prostokątną 25 x 35cm

kruche ciasto:

500g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukry waniliowego
100g cukru
250g g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
4 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

masa makowa:

2 opakowania ( 400g ) mielonego maku
250g cukru
4-5 łyżek miodu
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
400ml mleka
szczypta soli
4 jajka, żółtka i białka osobno, białka ubite na sztywną pianę
70g rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka powideł śliwkowych
100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
100g masła
2-3 łyżki brandy

lukier:
cukier puder
odrobina soku z cytryny
odrobina brandy
gorąca woda







jak zrobić

spód:

mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Palcami rozetrzyj z kawałkami masła na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj cukier zwykły i waniliowy, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, szybko zagnieć ciasto. Jeżeli jest za suche, dodaj trochę zimnej wody w trakcie wyrabiania. Uformuj ciasto w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj w prostokąt i wylep nim spód blaszki ( resztę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki ). Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz w 180'C przez około 15 minut.



masa makowa:

zagotuj mleko z 200g cukru, dodaj mak i gotuj przez 7-10 minut, ciągle mieszając, aż mak będzie miękki. Dodaj szczyptę soli, ekstrakt, miód, powidła, rodzynki, cynamon i masło, wymieszaj i lekko podgrzewaj. Zestaw z ognia, odstaw, żeby masa lekko przestygła. Dodaj orzechy i brandy. Żółtka ubij z 50g cukru na biały puszysty krem, dodaj do przestudzonej masy makowej i delikatnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj łyżką ubite białka.
Gotową masę wyłóż na podpieczony spód. Resztę ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, najlepiej przez folię spożywczą i na papierze do pieczenia, pokrój w paski o szerokości około 1cm. Ułóż kratkę na wierzchu ciasta.
Piecz w 180'C przez około 60 minut, aż kratka będzie złocista.

Składniki na lukier utrzyj na gładką masę, posmaruj wierzch ostudzonego ciasta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz