sobota, 6 lipca 2019

brioche

Brioche to taki wypiek, który mnie męczy i kusi, i uwodzi od wielu już lat.
A po warsztatach z Jakubem Hamankiewiczem, szefem kuchni restauracji Affogato w Łodzi, na które Kuba przywiózł swoje brioszki, wcześniej upieczone, doskonałe i dokładnie takie, jak lubię, postanowiłam popracować nad recepturą i ją rozpracować, no i, przede wszystkim upiec brioszki doskonałe. I udało się, a przepis na nie właśnie udostępniam.
Pamiętajcie, że do tego wypieku potrzeba czasu i cierpliwości, przepisu nie da się uprościć ani skrócić, ale za to jaki efekt, brioche to absolutnie najlepsze ciasto drożdżowe. Bułka jest doskonała kiedy świeża, a starsza, lekko czerstwa, jest idealna do opiekania czy zrobienia tosta francuskiego.




















składniki:

na 2 keksówki o rozmiarach 10 x 20cm i 11 x 26cm

1/3 kubka ciepłego mleka
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży, ja użyłam 15g drożdży świeżych
4 1/3 kubka mąki pszennej TYP 500
1/2 kubka cukru drobnego
2 łyżeczki soli
6 jajek
240g miękkiego masła







Jak zrobić:

podgrzej lekko mleko, dodaj 1 łyżeczkę cukru i roztarte drożdże, odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż zaczną pracować.

Przygotuj mikser z hakiem, mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszaj. Kiedy masa będzie połączona wlej rozczyn drożdżowy, mieszaj mikserem z hakiem na wolnych obrotach przez 5 minut, zatrzymaj, zbierz ciasto ze ścianek miski, wyrabiaj jeszcze przez 5 minut. Teraz zacznij dodawać masło po 1/3, cały czas mieszając, aż wpracujesz je całkowicie w masę. Wyrabiaj jeszcze przez 7-8 minut.

Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, na około 2-3 godziny. Odgazuj, czyli uderz je i lekko wyrób, włóż z powrotem do miski, zawiń górę miski szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. 

Podziel ciasto na pół, każdą z nich na 3 części. Foremki lekko natłuść olejem. Każdą część uformuj w zgrabną kulkę podwijając boki pod spód tak, żeby jej góra była napięta. Ułóż trzy kulki w każdej foremce, jedną obok drugiej, przykryj foremki folią spożywczą, zostaw do wyrośnięcia na 2 godziny - podwoją objętość i wyrosną z foremek.

Posmaruj wierzch, przy pomocy pędzla silikonowego, rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 190' i piecz brioszki przez 30 - 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Zostaw w foremkach na kilka minut, a potem przełóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz