środa, 24 lipca 2019

babka drożdżowa z czekoladą

Wilgotna, ale lekka, smakująca czekoladą i maślanym ciastem drożdżowym, idealna do kawy albo na śniadanie dla wszystkich lubiących poranny posiłek na słodko.
To chyba najlepsze ciasto drożdżowe jakie zdarzyło mi się robić. Składniki świetnie się łączą, ciasto, co w ciastach drożdżowych jest rzadkie, ma idealny skład i konsystencję do wyrabiania, a po 10 minutach pracy staje się elastyczne i gładkie, po godzinie odpoczywania w cieple wyrasta wspaniale.
Samo ciasto, bez czekolady, można również wykorzystać do upieczenia drożdżówek, placka czy bułek.
























składniki:

na 2 babki

550g mąki
20g świeżych drożdży
250ml mleka
2 żółtka
120g cukru
szczypta soli
100g masła, roztopionego i przestudzonego

nadzienie czekoladowe:

50g cukru pudru
30g dobrego kakao
130g gorzkiej czekolady
120g masła
100g orzechów pekan
2 łyżki drobnego cukru

syrop:

160ml wody
260g drobnego cukru






Jak zrobić:

lekko podgrzej mleko, do dużej miski wlej 1/2 kubka, wsyp pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszaj lekko. Odstaw na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do pracującego rozczynu dodaj mąkę i sól, wymieszaj zaczynając od środka, dodaj żółtka i mleko, znowu wymieszaj i zacznij wyrabiać, w trakcie powoli wlewaj masło. Kiedy składniki ciasta się połączą, wyłóż na blat podsypany mąką, wyrabiaj przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 
Przełóż je do miski natłuszczonej olejem. Przykryj, ja zawijam folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce i zostaw do wyrośnięcia na 1 1/2 - 2 godziny - ciasto podwoi objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe.

W rondelku na małym ogniu roztop masło, dodaj czekoladę, poczekaj, aż się rozpuści. Zestaw z ognia, dodaj cukier i kakao, dobrze wymieszaj na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części.
Dwie foremki prostokątne o wymiarach około 33 x 9 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm ( około ), masę czekoladową rozprowadź na cieście, zostawiając margines 2 cm, posyp posiekanymi orzechami i cukrem. Brzegi ciasta dłuższych boków lekko posmaruj wodą, zwiń prostokąt w roladę i dociśnij brzegi, żeby się dobrze skleiły. Ostrym nożem przetnij roladę wzdłuż, sklej górę, a kawałki ciasta odwróć delikatnie tak, żeby nadzienie z czekolady było widoczne. Spleć dwie połówki przekładając je jedną nad drugą, dół ciasta dociśnij, żeby ciasto się skleiło. Delikatnie podnieś i umieść w foremce. To samo zrób z drugą połową ciasta. Foremki przykryj wilgotną ściereczką, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny - babki podwoją objętość.
Piekarnik rozgrzej do 190', piecz babki przez 30 - 35 minut, aż będą złociste z wierzchu. W tym czasie przygotuj syrop.
Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj, aż cukier się rozpuści. 

Zaraz po wyjęciu z piekarnika obficie skrop babki syropem, ważne, żeby zużyć cały, babki wypiją syrop, nie martw się, że będzie go za dużo, bo dzięki temu zabiegowi będą wilgotne i aromatyczne.
Zostaw ciasta w foremkach, a kiedy lekko przestygną, przełóż na kratkę, razem z papierem, do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy podawaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz