sobota, 27 lipca 2019

tarta z kokosową jaglanką, białą czekoladą i granatem

Każdy z pewnością zna ten stan kiedy nagle ma się straszną, ale to straszną ochotę na coś, słodkiego czy wytrawnego, bez znaczenia. I to coś będzie 'chodziło' za człowiekiem, aż ten się podda i to ugotuje albo zdobędzie.
Tak było z jaglanką, i to zupełnie nie wiem skąd. Chodziła za mną i chodziła..
I tak wykombinowałam, że można połączyć kruchy spód z kaszą jaglaną ugotowaną na słodko na mleku kokosowym, a po wystudzeniu, kiedy zgęstnieje, można ją połączyć z mascarpone, i zrobić krem do tarty najlepszy, cudowny, kokosowo mleczny, delikatny i niezwykły w smaku. Kiedy upieczony spód wystygnie, wykładamy równiutko krem. Teraz wystarczy posypać wierzch borówkami albo ziarnami granatu, mogą to być też maliny czy jeżyny, co kto ma, i wychłodzić, żeby krem związał, i tyle, cudowny deser weekendowy gotowy.

















składniki:

forma do tarty o średnicy 27cm

spód: 

250g mąki orkiszowej 
130g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
szczypta cukru
1 jajko
1 – 2 łyżki zimnego mleka

nadzienie:

1/2 kubka kaszy jaglanej, wypłukanej na sicie i przelanej wrzątkiem
500ml mleka kokosowego
5-6 łyżek cukru
250g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego waniliowego

1 kubek borówek, ziaren granatu, malin, jeżyn...też poziomek

biała czekolada, starta na tarce






jak zrobić:

wysyp mąkę na blat, po środku zrób dołek i włóż w niego masło, wsyp sól, cukier, wbij jajko, palcami wymieszaj i połącz składniki na gładką masę. Zagarniaj mąkę, ugniataj, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Dodaj mleko, delikatnie połącz palcami, wyrabiaj ciasto krótko, powinno być gładkie i zwarte. Uformuj w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto na grubość 3mm, wylep nim spód i brzegi formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj spód w kilku miejscach, wstaw do zamrażalnika, musi całkowicie stwardnieć. Piecz w dobrze nagrzanym do 190’ piekarniku przez około 20 minut, aż będzie lekko złociste. Wystudź.

nadzienie:

zagotuj mleko kokosowe, przygotowaną, opłukaną i sparzoną kaszę  dodaj do mleka, zmniejsz ogień, zamieszaj i gotuj przez około 20 minut, dopiero pod koniec gotowania dodaj cukier. Wyłącz gaz, przykryj i zostaw, aż wchłonie cały płyn, ale jeszcze będzie dość mokra. Zblenduj mikserem ręcznym na gładką konsystencję, a potem poczekaj, aż wystygnie. Dodaj ekstrakt waniliowy, mascarpone, wymieszaj delikatnie na gładki krem. Spróbuj, w razie konieczności dodaj trochę cukru pudru.

Krem wyłóż do wystudzonego spodu, posyp startą białą czekoladą i owocami, wstaw do lodówki, aż krem stężeje. Wtedy podawaj.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz