Ostatnio temat wypieków pochłania mnie całkowicie. Wynika to między innymi z tego, że ograniczam jedzenie słodyczy i ciast, wypieki słodkie odłożyłam trochę na bok, a lubię je robić chyba najbardziej, wytrawne wypieki muszą mi więc zrekompensować ten brak; wytrawne tarty, bułki, chleby, brioszki..tu się wyżywam.
Dzisiejszy chleb włoski to chleb drożdżowy, który ma chrupiącą skórkę i mięsisty, wilgotny, treściwy miąższ. Włosi pieką go z mąki pszennej białej, czystej, typu 500, ja używam mąki orkiszowej typu 650, i z niej chleb również udaje się znakomicie, a jest dzięki temu wartościowy i ma jeszcze lepszą jakość. Walorem tego pieczywa jest to, że robi się go w krótkim czasie, jest to przepis wypróbowany, naprawdę trudno go zepsuć. Zdarzało mi się, z konieczności, zostawić ciasto do wyrastania na za długo, i mimo, że przerosło, chleb wypiekł się i wyrósł idealnie. Ten chleb najbardziej lubię jeść z caprese z mozzarellą di bufala DOP, świetnie smakuje z dobrą oliwą, przepis na nią jest bardzo łatwy, ale na wszelki wypadek go podam.
składniki:
na 1 średniej wielkości chleb
1 kubek ( 250ml ) ciepłej wody - zbliżonej do temperatury ciała
1 łyżeczka cukru
12g suchych drożdży - ja używam 24g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
2 1/2 kubka mąki orkiszowej TYP 650 ( można użyć mąki pszennej TYP 500 )
1 łyżeczka soli
jak zrobić:
w dużej misce przygotuj rozczyn drożdży: do wody dodaj cukier, wymieszaj, wsyp drożdże suche, albo rozetrzyj palcami świeże, zostaw na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Kiedy na wierzchu rozczynu pojawi się piana, dodaj oliwę i 1 kubek mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj drugi kubek mąki, wymieszaj, aż składniki się połączą. Wyłóż kleiste ciasto na blat i wyrabiaj przez co najmniej 10 minut, podsypując resztą mąki, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Nasmaruj miskę olejem , przełóż do niej ciasto, przykryj folią spożywczą. Odstaw miskę w ciepłe miejsce, zostaw na około 1 godzinę, aż urośnie - powinno podwoić objętość.
Wyjmij ciasto z miski, lekko odgazuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na papierze uformuj ciasto w podłużny gruby wałek, przykryj ściereczką i zostaw ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch napuszonego ciasta natnij nożem w trzech - czterech miejscach. Piekarnik rozgrzej do 200' i piecz chleb przez 20 - 25cm, aż będzie lekko złocisty. Upieczony chleb przełóż na kratkę do wystudzenia. Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły.
wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Lena! Smakuje podobnie :)
UsuńCudowny chlebek!
OdpowiedzUsuńI łatwy! Taki codzienny chlebek :D
UsuńWłaśnie go piekę ciekawe jak będzie smakować
OdpowiedzUsuńHej, i jak wyszedł? Jestem ciekawa...
Usuń