Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na szybkie danie wegetariańskie. Będzie to grecka fasolakia.
W kuchni greckiej jest mnóstwo dań warzywnych, chyba mniej niż dawniej. Kiedyś jedzenie mięsa było wyznacznikiem statusu, dzisiaj niekoniecznie, dieta warzywna jest popularna i modna. Grecy lubią dania jednogarnkowe, pełne sosu, zawiesiste, takie, które można postawić na stole i się nimi dzielić. Warzywa strączkowe są często używane, zastępują mięso.
Fasolakia spełnia wszystkie kryteria greckiej kuchni, jest daniem kompletnym, jednogarnkowym, pełnym aromatycznego sosu z mnóstwem ziół, no i pełnym warzywa strączkowego czyli fasolki szparagowej.
To danie łatwe, nie wymaga ani szczególnych składników ani specjalnych umiejętności, pokochacie je jak ja. Pokazuję zdjęcia z kilku, które ugotowałam w ostatnim czasie, z fasolką zieloną i żółtą, czasami dodaję dodatkowo cukinię pokrojoną w grubą kostkę.
Składniki:
ok. 300g fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w grubą kostkę
1 cebula czerwona, pokrojona drobno
tymianek, cząber, oregano
sól, pieprz
1/2 kubka bulionu albo wody i 1/2 warzywnej kostki bulionowej
oliwa do smażenia
Jak zrobić:
na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, dodaj posiekany czosnek, a po chwili przecier pomidorowy. Smaż przez chwilę, wrzuć ziemniaki, obsmażaj przez chwilę.
Teraz czas na pomidory z puszki pokrojone na kawałki razem z pulpą. Wlej bulion albo wodę z kostką bulionową, po środku ułóż fasolkę, wciśnij w płyn.
Całość lekko posól, posyp ziołami. Przykryj pokrywką i duś przez 40 minut, warzywa przy nakłuciu powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Podawaj posypane fetą, możesz posypać pokruszoną albo położyć kawałek fety obok, skrop go oliwą i posyp ziołami. Danie doskonałe również następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz