poniedziałek, 27 września 2021

Ravioli z nadzieniem z pieczonego buraka i orzechów włoskich, wegańskie

Lubię robić pierogi, kluski, ravioli, gnocchi, makaron, wszystko co z ciasta, klejone czy lepione ręcznie, to mój żywioł. Ale ravioli z kurkumą w cieście i takim nadzieniem zrobiłam po raz pierwszy. Są doskonałe, nawet lepsze następnego dnia po odsmażeniu na oliwie. W tym roku na Boże Narodzenie zrobię chyba te właśnie ravioli, nazwę je pierogami i będą świąteczne, przecież burak jest jak najbardziej świąteczny.






















Składniki

na około 35-40 sztuk

ciasto:

250g mąki pszennej 00 albo TYP 500

1 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki kurkumy, nie więcej, bo ciasto będzie twarde

oliwa - 1 łyżka

120ml aquafaby (ewentualnie wody)


nadzienie:

150g orzechów włoskich

400g obranych buraków

1 łyżka oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

3 ząbki czosnku

3 łyżki drożdży nieaktywnych

sól, pieprz

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1-2 łyżki mielonych migdałów



Jak zrobić:

na patelni upraż orzechy, zmiel. Obrane buraki pokrój na średnie kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, obtocz w oliwie i 1 łyżce octu balsamicznego. Piecz buraki w 200' przez około 30 minut, aż będą miękkie.

W blenderze zmiel buraki z obranym i grubo pokrojonym czosnkiem, pod koniec dodaj płatki drożdżowe. Dodaj resztę składników nadzienia, dobrze wymieszaj na zwartą masę. Jeżeli będzie za mokra, dodaj więcej płatków drożdżowych albo migdałów mielonych.

Wyrób ciasto: wymieszaj mąkę z kurkumą i solą, dodaj oliwę i płyn, połącz. Wyjmij na blat, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-60 minut.

Ciasto wałkuj porcjami na placki o grubości 2-3mm. Wytnij kółka o średnicy 7cm. Po środku nałóż porcje nadzienia, około 1 łyżeczki, zlepiaj dokładnie brzegi. Odkładaj na wysypaną mąką deskę.

Gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane oliwą i posypane posiekanymi orzechami. Następnego dnia podgrzewaj na patelni, na oliwie.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz