Lubię robić pierogi, kluski, ravioli, gnocchi, makaron, wszystko co z ciasta, klejone czy lepione ręcznie, to mój żywioł. Ale ravioli z kurkumą w cieście i takim nadzieniem zrobiłam po raz pierwszy. Są doskonałe, nawet lepsze następnego dnia po odsmażeniu na oliwie. W tym roku na Boże Narodzenie zrobię chyba te właśnie ravioli, nazwę je pierogami i będą świąteczne, przecież burak jest jak najbardziej świąteczny.
Składniki
na około 35-40 sztuk
ciasto:
250g mąki pszennej 00 albo TYP 500
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki kurkumy, nie więcej, bo ciasto będzie twarde
oliwa - 1 łyżka
120ml aquafaby (ewentualnie wody)
nadzienie:
150g orzechów włoskich
400g obranych buraków
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
3 łyżki drożdży nieaktywnych
sól, pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżki mielonych migdałów
Jak zrobić:
na patelni upraż orzechy, zmiel. Obrane buraki pokrój na średnie kawałki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, obtocz w oliwie i 1 łyżce octu balsamicznego. Piecz buraki w 200' przez około 30 minut, aż będą miękkie.
W blenderze zmiel buraki z obranym i grubo pokrojonym czosnkiem, pod koniec dodaj płatki drożdżowe. Dodaj resztę składników nadzienia, dobrze wymieszaj na zwartą masę. Jeżeli będzie za mokra, dodaj więcej płatków drożdżowych albo migdałów mielonych.
Wyrób ciasto: wymieszaj mąkę z kurkumą i solą, dodaj oliwę i płyn, połącz. Wyjmij na blat, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30-60 minut.
Ciasto wałkuj porcjami na placki o grubości 2-3mm. Wytnij kółka o średnicy 7cm. Po środku nałóż porcje nadzienia, około 1 łyżeczki, zlepiaj dokładnie brzegi. Odkładaj na wysypaną mąką deskę.
Gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane oliwą i posypane posiekanymi orzechami. Następnego dnia podgrzewaj na patelni, na oliwie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz