sobota, 18 września 2021

Grecka pita z nadzieniem z botwiny i cukinii

Jak ja lubię kuchnię grecką! A jaka ona u nas niedoceniana. Wiem to z warsztatów, na których często słyszę, że nie spodziewali się, że to wszystko takie dobre! Bo tam na miejscu trzeba wiedzieć, gdzie się udać, żeby spróbować dobrego greckiego jedzenia, gdyż degustacja w restauracji hotelowej często okazuje się porażką. Grecy inaczej gotują dla siebie, inaczej dla turystów. Ale czy my robimy inaczej? 

Dzisiaj proponuję Wam pitę z nadzieniem z botwiny i cukinii, bo te warzywa miałam akurat pod ręką. Pita, czyli rodzaj tarty. Ale zaraz zapewne zapytacie, czy pita to nie chlebek grecki czy arabski? I macie rację, też, ale to również tarta, a tradycyjna grecka to ciasto filo, szpinak i feta.To cudowne, klasyczne połączenie, a  jeżeli do tych składników dodacie świeże zioła i otartą skórkę z cytryny, smakuje jeszcze lepiej.

Ja wykorzystuję pitę do użycia tych warzyw, które lubię najbardziej, albo tych, które muszę wykorzystać, sami wiecie jak to jest. Kupujecie coś pysznego, świeżego, i to tak czeka i czeka, aż do momentu, kiedy jest bliskie zepsucia. Wtedy panicznie szukacie przepisu czy potrawy, w której można to szybko wykorzystać. A pita, którą Wam dzisiaj podrzucam jest do tego idealna, do zakomponowania różnych przeróżnych składników. Ja miałam pod ręką cukinię, też botwinę, oczywiście zioła, bo te mam przez całe lato na tarasie, no i fetę, bo zwykle jedna czeka w lodówce tak na zapas. A jakie inne warzywa w picie smakują dobrze? Na pewno por, cebula jest absolutnie niezbędna, możecie użyć pieczonych buraków pokrojonych w plasterki, pieczona papryka też będzie doskonała, no i nie zapomnijcie o czosnku. Ciasto filo warto mieć w zamrażalniku, nie zepsuje się, a pozwala na działanie, kiedy mamy wenę kulinarną.

Tyle wstępu, czas na przepis.















Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

1 pęczek botwiny, po umyciu posiekanej

1 średnia cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, posiekane 

1 średnia cukinia pokrojona w kostkę 1cm x 1cm

sól, pieprz

garść świeżych ziół, ja użyłam oregano, bazylii, mięty, natki pietruszki

100-120g greckiej fety





Jak zrobić

na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, delikatnie podsmaż cebulę, pod koniec dodaj czosnek i natychmiast wrzuć botwinę. Smaż przez kilkanaście minut, aż łodygi zmiękną.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp pokrojoną cukinię, delikatnie posól i posyp pieprze. Skrop oliwą i obtocz każdy kawałek, piecz w 190' przez około 20-30 minut, aż niektóre kawałki będą ładnie zrumienione. 

Wymieszaj podduszoną botwinę z cukinią, dodaj pokruszoną fetę, dopraw solą i pieprzem. Teraz dodaj posiekane zioła, nadzienie gotowe.

W średniej wielkości blaszce albo naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą ułóż arkusz ciasta filo; jeżeli arkusze są duże, może je przeciąć na pół. Posmaruj cienko oliwą albo roztopionym masłem klarowanym, na nim ułóż kolejny arkusz, znowu posmaruj i tak 7-8 razy, ostatni arkusz też. Wyłóż nadzienie na całej powierzchni, przykryj arkuszem ciasta filo i powtórz te same czynności, co przy robieniu spodu. Wierzch posmaruj oliwą, a przed pieczeniem pokrój ostrym nożem na kawałki, docinaj do spodu - ja pokroiłam na kwadraty. 

Piecz w 180' przez 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.

 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz