środa, 15 września 2021

Warzywa na francuskim spodzie

Ostatnio czas mnie goni, ciągle mi go brakuje. Zmuszona jestem obiady, a właściwie kolacje przygotowywać przed warsztatami, żeby po powrocie szybko je podgrzać i tyle. A dlaczego tak szybko? O tym wkrótce napiszę, bo wiele się zmieniło w moim sposobie jedzenia. To temat na osobny post.

Dzisiaj podrzucam pomysł na łatwy, prosty i szybki obiad.











Składniki:

ciasto francuskie rozmrożone, pokrojone w duże kwadraty

kilka małych cukinii, pokrojonych w plasterki

kilka ząbków czosnku

cebula czerwona, pokrojona w cieniutkie plasterki

papryczka chilli, pokrojona na połówki

250g szpinaku, umytego i osuszonego

feta, pokruszona

oregano

sól, pieprz

oliwa



Jak zrobić:

rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż szpinak z papryczka chilli krótko, dopraw sola i pieprzem. Na osobnej patelni w podobny sposób podsmaż cukinię z czosnkiem, dopraw solą. 

Na kwadracie francuskiego ciasta ułóż szpinak, na nim cukinię. Ułóż plasterki cebuli, posyp oregano, posyp pokruszoną fetą, skrop oliwą, piecz przez około 20 minut. Podawaj na ciepło, chociaż na zimno tarta też jest świetna.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz