Ostatnio czas mnie goni, ciągle mi go brakuje. Zmuszona jestem obiady, a właściwie kolacje przygotowywać przed warsztatami, żeby po powrocie szybko je podgrzać i tyle. A dlaczego tak szybko? O tym wkrótce napiszę, bo wiele się zmieniło w moim sposobie jedzenia. To temat na osobny post.
Dzisiaj podrzucam pomysł na łatwy, prosty i szybki obiad.
Składniki:
ciasto francuskie rozmrożone, pokrojone w duże kwadraty
kilka małych cukinii, pokrojonych w plasterki
kilka ząbków czosnku
cebula czerwona, pokrojona w cieniutkie plasterki
papryczka chilli, pokrojona na połówki
250g szpinaku, umytego i osuszonego
feta, pokruszona
oregano
sól, pieprz
oliwa
Jak zrobić:
rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż szpinak z papryczka chilli krótko, dopraw sola i pieprzem. Na osobnej patelni w podobny sposób podsmaż cukinię z czosnkiem, dopraw solą.
Na kwadracie francuskiego ciasta ułóż szpinak, na nim cukinię. Ułóż plasterki cebuli, posyp oregano, posyp pokruszoną fetą, skrop oliwą, piecz przez około 20 minut. Podawaj na ciepło, chociaż na zimno tarta też jest świetna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz