Wymyślanie nowego przepisu na życzenie to jest to, lubię wyzwania. Mam motywację i konkretne warunki, które danie czy wypiek musi spełnić.
Tak było tym razem, kiedy pojawiło się konkretnie zapotrzebowanie na ciasteczka bezglutenowe, zdrowe, bez białego cukru, konkurencyjne dla tych ze sklepu. Dzieci zawsze chcą tego, co mają inne dzieci, a inne dzieci często jedzą słodycze kupne, smakowo pyszne, ale pełne różności, które z dobrą dietą niewiele mają wspólnego. Musiałam wymyślić ciastka równie, a nawet bardziej atrakcyjne pod względem smaku, a jednak zdrowe.
Udało się, Witaski są przepyszne, kochają je dzieci i dorośli, zawierają same dobre składniki, są z mąki gryczanej albo owsianej, wypróbowałam już obie wersje, obie smakują cudownie, ostatecznie połączyłam obie mąki pół na pół. Nie ma w nich białego cukru, można użyć miodu albo syropu z agawy w wersji wegańskiej, ja lubię też cukier kokosowy. Jeżeli chcesz upiec wegańskie, użyj oleju kokosowego, jeżeli nie, masło będzie bardzo dobre. Ciasteczka są kruche, ale mają zwartą konsystencję, możne je spakować do pudełka. Dobrze przechowywane, wytrzymują długo, są ciągle chrupiące i świeże.
Dobrze jest mieć je pod ręką, w szczelnej puszce, kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego do herbaty będą jak znalazł. Wypieki bezglutenowe to konieczność dla wszystkich, którzy z powodów zdrowotnych są na tej diecie, ale to również dobra dieta dla nas wszystkich. Biała mąka pszeniczna nie jest wskazana ze względu na to, że gluten jest czynnikiem prozapalnym, jeżeli można lepiej ją zastępować innymi, to tak przy okazji.
Składniki:
na około sztuk
200g mąki gryczanej albo owsianej, ja połączyłam obie w proporcjach pół na pół
50g mąki migdałowej
100g cukru kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
1 jajko; w wersji wegańskiej zrób jajko wegańskie, czyli 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego z 1-2 łyżkami wody
120g masła albo oleju kokosowego
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
duża szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
Jak zrobić:
w misce wymieszaj wszystkie mąki, sodę, sól, sezam jeden i drugi. Dodaj olej kokosowy albo masło pokrojone na kawałki. Zagnieć wszystkie składniki, w miarę szybko, żeby masło czy olej się nie rozpuściły, dodaj jajko i wyrób szybko gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj wałeczki o średnicy 3.5-4cm, zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ponad godzinę, aż ciasto stwardnieje. Pokrój na krążki o grubości 1cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180' przez 12-13 minut, powinny być złociste. Musisz odczekać, aż ostygną, ciepłe są kruche i się rozpadają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz