Dzisiejszy wypiek to gra dwóch smaków, śmietankowej masy serowej z słodko - kwaśnym smakiem moreli smażonych na brązowym cukrze i doprawionych tymiankiem.
Morele z tymiankiem to wyszukane połączenie, które świetnie sprawdza się zarówno w słodkich, jak i słonych wypiekach.
Sernik postanowiłam fotografować na gazecie, której kolor jest zbliżony do koloru owoców, moreli, bohatera dzisiejszego wpisu, czyli lekko morelowy, a to mój ulubiony kolor.
Składniki:
spód:
2 kubki pokruszonych herbatników pełnozbożowych, najlepiej Digestive
szczypta soli - koniecznie
80-90g masła, stopionego
masa serowa:
700g serka śmietankowego
250g serka mascarpone
około 200ml śmietany
1 i 1/2 kubka cukru
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
5 jaj
7-8 moreli
3-4 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka tymianku
Jak zrobiłam:
spód:
Rozdrobniłam herbatniki na proszek, użyłam do tego wałka, dodałam szczyptę soli, roztopiłam masło i wymieszałam proszek z herbatników z masłem. Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Masą z herbatników wylepiłam spód formy. Wstawiłam do lodówki, żeby stwardniał.
morele:
Umyte morele pokroiłam na drobne kawałeczki, wrzuciłam na patelnię i smażyłam na bardzo małym ogniu. Dodałam cukier i odrobinę wody i dusiłam, aż zmiękły całkowicie i przypominały papkę. Wsypałam tymianek i chwilę dusiłam. Odstawiłam, żeby wystygły.
masa serowa:
1. Wszystkie rodzaje sera i kremówkę wymieszałam mikserem. Dodawałam po jednym jajku i cały czas ubijałam. Dodałam cukier, ubijałam w dalszym ciągu.
2. Wsypałam startą skórkę z cytryny i wlałam sok z cytryny i pomarańczy. Wymieszałam bardzo dobrze i masę wylałam na stwardniały spód z herbatników.
3. Sernik piekłam w temperaturze 180'C przez około 60 minut, aż brzegi były zbrązowiałe, a środek lekko złocisty, choć jeszcze luźny. Wyłączyłam piekarnik i ciasto zostawiłam w środku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przez około 20 minut. Wtedy wyjęłam i zostawiłam do dokładnego wystygnięcia.
Morele wyłożyłam na wierzch wystudzonego sernika, posypałam migdałami i to tyle. Sernik z morelami z tymiankiem, w brązowym cukrze gotowy.
Morele i tymianek to doskonałe połączenie, bez dwóch zdań! :)
OdpowiedzUsuńbardzo letnie i bardzo stylowe :)
UsuńWłaśnie miałam kilogram wiejskiego twarogu i zastanawiałam się, co z nim zrobić. Padło na wersję z jagodami i białą czekoladą na spodzie brownie, ale Twoja propozycja jest następna w kolejce!
OdpowiedzUsuńOj, szkoda, ale mam nadzieję, że wypróbujesz mój przepis również :)
UsuńBoski! Takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuń