Smak na najwyższym poziomie nie jest proporcjonalny do tego, jak proste jest jej wykonanie. To zdecydowanie popisowe i efektowne danie, które warto wypróbować i włączyć do menu na stałe.
Macco di Fava
krem ze świeżego bobu
składniki:
500 g młodego bobu, obranego z łupiny
czerwona cebula, pokrojona w plasterki
oliwa z pierwszego tłoczenia
łyżka szałwii, posiekanej
łyżka natki pietruszki, posiekanej
500 ml wody
sól i pieprz do smaku
ser pecorino, świeżo tarty
czerwona cebula, pokrojona w plasterki
oliwa z pierwszego tłoczenia
łyżka szałwii, posiekanej
łyżka natki pietruszki, posiekanej
500 ml wody
sól i pieprz do smaku
ser pecorino, świeżo tarty
jajka przepiórcze, po jednym na talerz
Jak zrobiłam:
1.
W garnku na oliwie
zeszkliłam cebulę, dodałam bób, który wcześniej obrałam z łupiny, poddusiłam razem 5 minut. Wcześniej odłożyłam łyżkę bobu do udekorowania.
2.
Wlałam wodę, dodałam sól i
pieprz. Gotowałam, aż bób był miękki. Zmiksowałam całość.
3.
Dodałam szałwię, natkę
pietruszki i łyżkę oliwy. Wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
Jajka przepiórcze smażyłam chwilę na oliwie. Zupę rozlałam do
miseczek, udekorowałam bobem, wyłożyłam jajka przepiórcze na wierzchu i obficie
posypałam serem pecorino.
Gorąco polecam krem z bobu, jest doskonały. Jajka przepiórcze to składnik ekstra, który można pominąć.
To chyba mój przepis...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Nie zapisałam źródła, dlatego nie wspomniałam :( Doskonały, gratuluję i pozdrawiam :)
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńFajnie jest zobaczyć,że komuś przypadł do gustu.