środa, 2 lipca 2014

pora na bób, czyli bób z chorizo, papryką wędzoną i pomidorkami/ w opcji wegańskiej - z prażonymi orzechami nerkowca

Kolejny piękny kolor lata to zieleń bobu.
Bób smakuje doskonale ugotowany i przyprawiony odrobiną oliwy. Ale szkoda go nie wykorzystać w daniach bardziej wyszukanych, czyli bardziej podkreślić jego maślany smak. Papryka wędzona jest doskonałym dodatkiem do wszystkich letnich warzywnych dań, a do bobu idealna. Znalazłam ją w Marks&Spencer, ale z pewnością nie jest to jedyne miejsce, gdzie można tę paprykę kupić.
Chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa, przy podgrzaniu oddaje pikantny paprykowy smak, świetnie komponujący się z papryką wędzoną i bobem. Odrobina przypraw, soku z cytryny, no i szczypior grubo posiekany i danie na lunch, czy nawet letni obiad gotowe.



 



Składniki:


2kg świeżego bobu ( około 500g bobu bez łupin )
oliwa extra virgin
10 pomidorków koktajlowych
garść szczypioru
sól
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
mała kiełbaska chorizo







Jak zrobiłam:

1.   Bób wrzuciłam do gotującej wody na 3 -4 minuty. Odsączyłam i przepłukałam zimną wodą. Obrałam z łupinek; trzeba łupię naciąć z jednego końca i nacisnąć palcami tak, żeby środek wyskoczył w całości, niezmiażdżony.

2.   Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam chorizo i szczypior, potem bób, wymieszałam i smażyłam delikatnie przez około 5 minut. Po 2-3 minutach smażenia wrzuciłam przekrojone na pół pomidorki. Przyprawiłam całość solą, papryką i sokiem z cytryny. Podałam na gorąco.






Do bobu świetnie pasuje świeża bagietka i różowe wino. Szybkie, proste, lekkie danie.
Paprykę wędzoną można zastąpić zwykłą papryką ostrą. Zachęcam do uruchomienia wyobraźni i użycia innych przypraw czy składników, waszych ulubionych.. Mój przepis to propozycja. 
Weganie mogą pominąć chorizo, a dodać pestki dyni czy orzechy nerkowca.




1 komentarz: