środa, 10 czerwca 2015

latkes

Placki są ważną potrawą w kuchni arabskiej. Robi się je z bardzo różnych warzyw z dodatkiem składników i przypraw, często rzadkich, niemal egzotycznych. Zdarzają się jednak i takie, jak te dzisiejsze, które są bardzo podobne do naszych rodzimych placków, czyli klasycznych placków ziemniaczanych.
Latkes są efektowne i bardzo dobre, a jednocześnie w przygotowaniu zdecydowanie łatwiejsze niż typowe placki ziemniaczane, przede wszystkim z procedury wykonania odpada jakże uciążliwe ścieranie ziemniaków na papkę.





Składniki:

na około 12 placków

600g ziemniaków - obranych, jeżeli starsze, albo ze skórką,dokładnie umytych, jeżeli młode
300g korzenia pietruszki, obranego
około 30g szczypioru, posiekanego
4 białka
2 duże łyżki mąki kukurydzianej
80g masła
około 100ml oleju słonecznikowego do smażenia
sól, pieprz
kwaśna śmietana albo jogurt, do podania







Jak zrobiłam:

Ziemniaki i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki odcisnęłam z wody, powinny być jak najbardziej suche.
Wymieszałam starte warzywa z mąką kukurydzianą, szczypiorem, białkami, potem dodałam około 1 łyżeczkę soli i dużo czarnego, świeżo startego pieprzu.
Na patelni rozgrzałam połowę oleju słonecznikowego razem z połową masła Formowałam placki z objętości około 2 łyżek masy, około 8cm średnicy i grubości 1cm każdy, i ułożyłam tyle, ile mieściło się na patelni. Smażyłam, aż były złociste z każdej strony. Potem rozgrzałam pozostały olej i masło i usmażyłam kolejną porcję masy ziemniaczanej.




Podawałam z jogurtem greckim, posypane ostrą papryką.

1 komentarz:

  1. wyglądają apetycznie ;) ja czasem do takich dodaję też sera!

    OdpowiedzUsuń