Opis będzie krótki, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i je połączyć.
Zatar można kupić w sklepach z żywnością orientalną, ale można zamiast niego użyć dowolnych suszonych ziół z odrobiną soli.
Składniki:
1/2 średniej wielkości arbuza, obranego ze skóry i oczyszczonego z pestek, pokrojonego w średniej wielkości kostki
około 150g truskawek, bez szypułek, przekrojonych na połówki - jeżeli bardzo duże to na ćwiartki
około 100g białego sera półtłustego
4-5 łyżek zataru, albo innych ziół suszonych ( tymianek, bazylia..z odrobiną soli )
1 duża łyżka soku z cytryny
1 mały pęczek mięty, porwanej na kawałki
1/4 kubka migdałów bez skórki, uprażonych na suchej patelni
Jak zrobiłam:
Z białego sera ulepiłam kulki o średnicy około 2cm i obtoczyłam je w zatarze. Odłożyłam do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
W dużej misce ułożyłam kostki arbuza i połówki truskawek. Dodałam uprażone migdały, włożyłam kule z białego sera, posypałam miętą i skropiłam sokiem z cytryny. Sałatka gotowa., najlepiej podawać natychmiast.
Kule z białego sera można zrobić większe, wtedy połamać na kawałki, tej wielkości kulki można przełamać na pół.
Sałatka jest doskonała sama, z kawałkiem pieczywa, ale również do mięsa, szczególnie mięsa z grilla.
cudowności!
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam! Na lato idealna! Dziekuję :)
UsuńTwoja sałatka dziś u mnie na blogu. Jest mega!!! :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń