Zupełnie nie mam pomysłu na to, jak przetłumaczyć crumble. Opisując to ciasto - deser, to po prostu kruszonka na owocach na gorąco. Amerykanie i Brytyjczycy bardzo lubią crumble i nie bez powodu. To szybki i łatwy deser, wyjątkowo elastyczny jeżeli chodzi o składniki, zarówno owocowego spodu jak i kruszonki. Przygotowanie to kilkanaście minut, pieczenie około 40, i crumble gotowy.
Składniki:
owoce
0.5kg truskawek, umytych i pokrojonych na połówki
0.4 - 0.5kg rabarbaru, pokrojonego na 1cm kawałki
2 łyżki soku z cytryny
1 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej ( albo ararutowej )
1/2 kubka cukru brązowego
kruszonka
2/3 kubka mąki pszennej
2/3 kubka płatków owsianych
1/2 kubka płatków migdałowych
1/3 kubka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczka soli
110g masła
Jak zrobiłam:
1. Przygotowałam naczynie żaroodporne - wysmarowałam je masłem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.
2. W średniej wielkości misce wymieszałam sok z cytryny z mączka ziemniaczaną i cukrem. Dodałam przygotowane wcześniej truskawki i rabarbar, umyte i pokrojone. Delikatnie mieszając obtoczyłam owoce w soku z cukrem i mączką ziemniaczaną. Przełożyłam do przygotowanego naczynia.
3. W misce wymieszałam mąkę, płatki owsiane, migdałowe, cukier brązowy, sól, cynamon i kardamon. Dodałam pokrojone na kawałki masło i ugniatając i rozcierając ręką, połączyłam z suchymi składnikami. Rozcierałam aż całość przypominała kruszonkę. Kruszonkę rozsypałam na owocach.
4. Crumble piekłam w 180'C przez 40 - 45 minut, aż owoce zaczęły bulgotać a kruszonka stała się lekko brązowa. Po upieczeniu przestudziłam przez 5 minut - jest bardzo gorąca - i podawałam.
kolejny rewelacyjny letni deser!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten letni deser ;) Najlepszy jeszcze ciepły z lodami :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo ładanie to wygląda
OdpowiedzUsuń:D
To jeden z najpyszniejszych deserów, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSuper tekst, dzięki! Tłumaczenie zwykłe można zamówić w: Tłumaczenia Warszawa. Polecam!
OdpowiedzUsuń