Chlebek libański to rodzaj płaskiego placka, który towarzyszy każdemu posiłkowi, do sałatek, hummusu czy mięsa. Na każdych warsztatach pieczemy trochę inny, dzisiaj z zatarem, z domieszką pszenicy bulgur. Pszenicę bulgur niełatwo zdobyć, ale można ją pominąć.
Czas przygotowania ciasta: 10 minut, czas wyrastania: 1 godzina, czas pieczenia: 20-25 minut.
Składniki:
120g mąki chlebowej orkiszowej
120g mąki pszennej plus trochę więcej do podsypywania
80g pszenicy bulgur, opłukanej, odsączonej i odciśniętej do sucha - można pominąć, zamiast tego dodać 80g więcej mąki chlebowej
1 opakowanie suchych drożdży
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
około 150ml letniej wody
4 łyżki zataru
Jak zrobiłam:
W dużej misce wymieszałam pszenicę bulgur, oba rodzaje mąki, sól, drożdże i 1 łyżkę oliwy. Dodałam wodę i wyrobiłam ciasto chlebowe, dość szybko, ale tak, żeby składniki dobrze się połączyły.
Przykryłam miskę folią i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.
Blaszkę 30x40cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do 200'C.
Ciasto przeniosłam na blat wysypany mąką. Uderzyłam, żeby odgazować. Rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach blaszki, przeniosłam na blaszkę. Nakłułam widelcem w kilkunastu miejscach. 4 łyżki zataru wymieszałam z 5 łyżkami oliwy i mieszaninę rozprowadziłam na całej powierzchni ciasta.
Piekłam przez około 20 minut, aż brzegi były rumiane. Podawałam jeszcze ciepły.
Chlebek można uformować w mniejsze placki, ale bardzo przyjemne jest odłamywanie kawałków.
Na pewno smak jest nieziemski, uwielbiam takie aromatyczne dania
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że nigdy nie miałam okazji jeść takiego chleba, a wygląda na całkiem smakowity. Zastanawiam się czy z mąki https://basiazsercem.pl/ jest możliwość również uzyskania i wypieczenia takiego chlebka. Chyba będę musiała spróbować przy najbliższej możliwości.
OdpowiedzUsuń