To szybkie i efektowne kruche ciasto z nadzieniem. Kulebiak można zrobić w cieście drożdżowym albo francuskim, farsz może być z kapusty, grzybów, ziemniaków czy łososia.
Ja postanowiłam zrobić taki najzwyklejszy kulebiak, z farszem z ziemniaków i smażonej cebulki, pikantnie przyprawiony. To łatwy i szybki wypiek, jeszcze zdążycie!
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Składniki:
ciasto:
500g mąki pszennej
1 jajko
1 kostka zimnego masła
3/4 kubka słodkiej śmietany
szczypta soli
farsz:
4-5 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinach
2 średnie cebule, drobniutko posiekane
olej roślinny do smażenia
sól, pieprz
1 jajko rozbełtane, do posmarowania ciasta przed pieczeniem
łyżka maku do posypania
Jak zrobiłam:
farsz:
Ziemniaki obrałam i przecisnęłam przez praskę. Cebulę podsmażyłam na złocisty kolor. Dodałam do ziemniaków, wymieszałam i bardzo dobrze przyprawiłam.
ciasto:
Masło posiekałam i połączyłam z mąką z odrobiną soli, roztarłam palcami. Dodałam jajko i śmietanę, szybko zagniotłam kruche ciasto. Uformowałam kulę i włożyłam na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt, po środku rozłożyłam farsz. Boki ciasta nacięłam w poprzeczne paski o szerokości 1.5cm, symetrycznie po obu stronach. Ciasto na górze i dole zawinęłam do środka, przykrywając częściowo farsz, paski założyłam ukośnie do środka, jak plecionkę. Posmarowałam jajkiem i posypałam makiem, piekłam w 200'C przez około 45-50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz