poniedziałek, 7 grudnia 2015

świąteczne ciasto z pomarańczy i migdałów, bez mąki i tłuszczu

Na Święta najbardziej lubię tradycyjne, polskie wypieki, sernik, piernik i makowiec. Ciasto z pomarańczy, tradycyjny deser hiszpański wcale nie polski, jest tak dobre i świąteczne, że na stałe weszło do słodkiego menu w moim domu, obok makowca i piernika. Jest lekkie i wilgotne, cudownie pachnie pomarańczami, a smakuje równie wspaniale.
Ciasto pomarańczowe najlepsze jest z mielonych migdałów bez skórki, ja poszłam na łatwiznę, kupiłam gotowe już zmielone migdały, ze skórką. Kiedy migdały są całkowicie białe ciasto jest bardziej żółte i słoneczne, polecam więc zmielenie migdałów blanszowanych.



  







Składniki:
na formę 23cm

2 pomarańcze
5 jaj, osobno żółtka i białka
260g cukru
225g mielonych migdałów bez skórki
2-3 łyżki migdałów w płatkach
cukier puder, do dekoracji


Jak zrobiłam:

1.   Pomarańcze zalałam wodą w średnim garnku, doprowadziłam wodę do wrzenia i gotowałam pod przykryciem przez około 1 godzinę i 20 minut, aż pomarańcze były całkowicie miękkie i można je nakłuć widelcem z każdej strony bardzo łatwo. Wyjęłam, przestudziłam. Kiedy były letnie, pokroiłam na duże kawałki, usunęłam pestki i zblendowałam na papkę.
2.   Białka ubiłam ze szczyptą soli, a kiedy była prawie sztywna dodawałam stopniowo połowę cukru, ciągle ubijając, aż piana była lśniąca i całkowicie sztywna. Żółtka ubiłam tymi samymi końcówkami miksera z drugą połową cukru na białą puszystą masę.
3.   Wymieszałam ubite żółtka z pomarańczami, dodałam mielone migdały i dobrze wymieszałam, już łyżką. Dodawałam po  2-3 łyżki ubitych białek i delikatnie rozprowadzałam je w masie dużą metalową łyżką.
4.   Masę przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch. Posypałam płatkami migdałów.
Piekłam w 180'C przez 50-55 minut, do suchego patyczka. Jeżeli ciasto przypieka się za szybko, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Zostawiłam w formie do wystygnięcia, potem przełożyłam na talerz. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem i płatkami migdałów.
















6 komentarzy: